Proiectul iniţiat de administraţia locală prevede că în cartierul Nufărul I vor fi amenajate trei foraje, care vor scoate apa termală din zăcământul aflat sub Oradea, unul dintre cele mai mari din Europa.
"Se poate valorifica această căldură, prin a scoate apa prin două sonde şi a o reinjecta în a treia sondă", explică Ioan Cohuţ, fostul preşedinte al Asociaţiei Române de Geotermalism.
Mircea Mălan, viceprimarul Oradei, susţine că în cartierul Nufărul I "se va schimba întreaga reţea de termie, se vor monta puncte termice la fiecare dintre scările blocurilor".
"Ideea Primăriei cu montarea centralei de bloc este binevenită din punctul nostru de vedere. Din punct de vedere al economisirii, cât şi a temperaturii apei, din ce am înţeles, vor fi mult mai eficiente", consideră Sorin Caraman, preşedintele unei asociaţii de proprietari.
Noul sistem de încălzire va duce la desfiinţarea celor şapte puncte termice din cartier, care nu reuşeau până acum să încălzească toate apartamentele. Autorităţile le transmit beneficiarilor apei termale că vor plăti la fel ca toţi locuitorii oraşului.
"- Asta ar putea să însemne că va scădea preţul la gigacalorie în întregul oraş? - S-ar putea să însemne că va scădea, sau că oricum nu va mai creşte", răspunde viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul de termoficare din surse geotermale costă aproape 15 milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene. Lucrările sunt programate să înceapă în vara acestui an.
reporter: Orsolya Nagy operator: Gábor Szilágyi editor web: Adrian Laboş