Peste o mie de săbii, cuţite, topoare, suţie şi baionete fac parte din "arsenalul" unei expoziţii inedite găzduită în această perioadă de Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Colecţia aparţine unui basarabean care a adunat aceste obiecte de-a lungul a zeci de ani. Piesele din cadrul expoziţiei au fost admirate în mai multe ţări din Europa şi chiar din Asia.
Impresionanta colecţie îi aparţine lui Petru Costin, colonel în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, şi este una dintre cele mai cuprinzătoare din sud- estul Europei, atât ca şi număr, cât şi ca tematică. Obiectele au fost adunate de pe teritoriul Moldovei de peste Prut, în decursul a peste 30 de ani.
"Vorbim despre peste 1.200 de exponate care se pot grupa pe mai multe epoci istorice, începând cu sec.X înaintea erei noastre. Chiar în primele vitrine la intrare avem topoare de piatră din neolitic şi continuăm cu arme şi unelte până în sec. al XIX-lea", a explicat Dumitru Noane, administratorul Cetăţii Oradea.
"Expoziţia de arme şi unele de muncă medievale ocupă nu mai puţin de şase spaţii în cadrul muzeului. Într-una din încăperi, vizitatorii pot admira baionete de la sfârşitul secolului al XIX-lea, piese de harnaşament, cuie şi nu în ultimul rând lacăte şi chei vechi", spune Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Vizitatorii au rămas plăcut surprinşi de diversitatea şi vechimea exponatelor.
"Zic eu că este o ocazie unică şi rară de-a vedea nişte lucruri foarte interesante, obiecte care nu în orice muzeu se pot găsi, părerea mea."
"Sunt frumoase, bineînţeles, tot ce e scos din piatră seacă, la lumină, e impresionant, sigur că da, nu le vezi tot timpul."
Obiectele care datează din cele mai vechi timpuri şi până în secolul al XIX-lea au fost expuse şi peste hotare, în Europa şi Asia.
"Toate piesele sunt originale, sunt restaurate, certificate de către istoricii Institututului de Istorie a Republicii Moldova, sunt piese care în forma aceasta de expunere au fost expuse în numeroase ţări", susţine administratorul Cetăţii Oradea.
Expoziţia va fi deschisă până la mijlocul lunii februarie. Taxa de vizitare este de 5 lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa