După ce 11 mii de animale, care aparțin persoanelor fizice, au fost înregistrate gratuit, a venit rândul firmelor din Oradea să beneficieze de oferta autorităţilor. O echipă formată dintr-un medic veterinar, un asistent, un polițist și un reprezentant al primăriei au bătut, timp de două zile, la porțile societăţilor din oraș. Câinii deţinuţi de acestea au fost microcipaţi, vaccinaţi şi deparazitaţi. Datele vor fi înregistrate într-un registru unic naţional, iar reprezentanţii firmelor au primit un carnet de sănatate al patrupedului.
"Această acțiune de microcipare este gratuită și obligatorie, și totodată limitată în timp, până în 11 iulie. Cetățenii care nu-și vor microcipa câinii vor plăti", susține Mircea Stejeran, șef de serviciu în cadrul Primăriei Oradea.
"Vor putea fi sancționați cu amendă între 300-500 de lei persoane fizice și 500 și 1000 de lei, persoane juridice", spune agentul Nicolae Floare, de la Poliția Locală Oradea.
O dată cu microciparea câinilor, deţinătorii animalelor au aflat care le sunt obligaţiile.
"Stăpânul nu mai poate să-l lase în stradă nesupravegheat, să-l abadoneze pur și simplu, pentru că poate fi depistat după numărul microcipului și atunci răspunde legal față de acest câine", atrage atenția medicul veterinar Aurel Petrehele.
Primăria Oradea mai are disponibile trei mii de microcipuri. Localnicii care nu şi-au înregistrat câinele își pot aduce animalul, vineri și sâmbătă, la unul dintre cele două corturi amplasate în cartierul Rogerius și lângă Grădina Zoologică.
reporter: Nicoleta Farcaș
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboș