Comuna Finiş este de luni bune buturuga mică din proiectul Aparegio, care înglobează 30 de comunităţi din Bihor. Primarul nu vrea ca prin localitatea lui să treaca reţelele pentru municipiul Beiuş, un oraş cu peste 10.000 de locuitori. Edilul a şi cerut Consiliului Judeţean să ţină cont de hotărârile de Consiliu Local, care interzic eliberarea autorizaţiilor de construcţie pentru conductele spre Beiuş.
"Nu doresc nici cetăţenii, nici Consiliul Local, nici primarul să nu se mai spargă drumul, când noi avem o conductă de apă care poate transporta apă şi pentru Beiuş şi nu trebuie să cheltuie banii, indiferent că sunt europeni, că sunt ai ţării, guvernului sau fonduri proprii", spune Ioan Man, primarul comunei Finiş.
Cei din Beiuş nu vor să preia apa din conducta comunei Finiş, pentru că nu este la standardele cerute de Uniunea Europeană. Părerile locuitorilor din Finiş sunt împărţite. Unii localnici ar vrea apã de la un izvor nou, în timp ce alţii nici nu vor sã audã de schimbarea furnizorului, pentru cã ar plãti apa pe care acum o folosesc gratuit.
Compania de Apã Oradea, gestionar al proiectului Aparegio, vrea ca lucrãrile sã înceapã cât mai repede, cu atât mai mult cu cât are un protocol semnat cu ani în urmã de primarul din Finiş. În plus, constructorul a obţinut de la Consiliul Judeţean o autorizaţie de construcţie, când a vãzut cã în Finiş nu îl ascultã nimeni.
"Acest program al nostru este din 2007. Din 2007 primãria Finiş ştia cã va trece pe acolo conducta de apã", susţine Viorel Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea.
Tãrãgãnarea lucrãrilor la proiectul Aparegio poate duce la pierderea lui şi asta pentru cã banii accesaţi de cele 30 de localităţi expiră la finalul anului. Ceea ce ar însemna cã acestea ar trebui sã returneze întreaga sumã: 82 de milioane de euro.
reporter: Laura Breb
operator: Constantin Gheorghițã