"Alertă de cod la serviciul de ambulanță Bihor! Vă rugăm să vă prezentați la sediul de care aparțineți în cel mai scurt timp posibil. Apăsați tasta unu pentru confirmare, apăsați tasta zero pentru refuzare."
Este mesajul pe care toți angajații Serviciului de Ambulanță Bihor îl vor primi în cazul apariției unei situații de urgență. "Butonul de panică" - aşa cum a fost numit acest sistem, poate fi activat doar de managerul Ambulanţei sau de directorul medical.
"Modul de alertare sunt două posibilități: atât de pe telefonul fix ce se află în biroul managerului în serviciul județean de ambulanță sau de pe telefonul mobil", a explicat Gheorghe Pintea, managerul Ambulanței Bihor.
Potrivit protocolului, mesajul de alertă poate fi trimis la orice oră şi este primit de toţi cei 404 de medici, asistenţi, şoferi şi alţi angajaţi din cele 11 staţii din Bihor ale Ambulanţei.
"Acest buton de panică poate fi declanșat oricând 24 din 24, în funcție de eveniment. Prin acest buton de panică vor fi alertați atât personalul operativ, cât și personalul TESA și muncitorii", spune managerul Ambulanței Bihor. "Datoria noastră este să ne prezentăm cât mai rapid în unitate cu echipament complet și vom primi misiunea în care vom fi trimiși", completează dr. Narcisa Maghiar, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Bihor.
Noul sistem de alertare a fost gândit după incendiul din clubul Colectiv, cu scopul ca toţi angajaţii serviciului de urgenţă să afle în acelaşi timp de producerea unor catastrofe la care să se mobilizeze. "Butonul de panică" este o premieră la nivel naţional.
Potrivit managerului Ambulanței Bihor, următorul pas este ca "butonul de panică" să fie reglat pentru a alerta și separat stațiile sau substațiile de salvare din județ.
Sistemul este independent de numărul de urgenţă 112, iar realizarea lui a costat 1000 de lei.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves