O tânără care şi-a văzut visul îndeplinit cu ajutorul acestei burse e Monica Mureşan. Economistă de meserie, dar pasionată de mică de artă, și-a dorit să transmită mai departe câteva dintre tehnicile pe care le-a învățat singură de pe internet. A câştigat o "bursă a talentelor" anul trecut, când a venit cu ideea unor ateliere unde să fie create obiecte decorative și bijuterii. Printre cei înscrişi la cursurile ei s-au aflat șomeri, angajați ai ONG-urilor care ocupă de persoane cu nevoi sociale, liceeni, dar și voluntari străini.
"Am avut cursanţi din jurul lumii care au fost înscrişi în programe de voluntariat ale asociaţiilor din Oradea şi este un sentiment frumos să vezi cum se răspândeşte, se dă mai departe", spune Monica.
Pe urmele Monicăi vrea să calce şi Georgeta Fina, o studentă a Universităţii din Oradea. Tânăra e convinsă că prin proiectul ei poate să îi ajute pe orășeni să se întoarcă la tradiții.
"M-am gândit să realizez nişte filmuleţe cu meşteri atât din zona rurală, cât şi din zona urbană, după care să organizez ateliere de meşteşuguri tradiţionale, pe care le-am numi şezătoare."
Oricine care are un proiect bun poate să îl trimită pe site-ul fundației până pe 14 noiembrie. O dată stabiliţi, câștigătorii îşi vor prezenta ideile la Gala Responsabilitate Socială Corporativă din luna decembrie. Acolo au posibilitatea să își adune noi sponsori.
"E nevoie de o astfel de activitate pentru că mulţi din cei care au talente nu le pot dezvolta pentru că nu au susţinere financiară", este de părere Roxana Trifa, manager finanţare în cadrul fundaţiei.
Programul Bursa Talentelor, organizat de Fundația Comunitară Oradea, s-a bucurat de succes încă de la lansare. Printre proiectele care au fost finanțate anul trecut au mai fost inscripționarea cu cod QR a plăcuțelor unor clădiri monument din oraș sau lansarea unei cărți despre Penitenciarul din Oradea.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş