Imediat după Anul Nou, orădenii au început să scoată din case brazii de Crăciun şi să-i lase lângă containerele de gunoi.
De lângă tomberoane, pomii sunt adunaţi de muncitorii de la salubritate şi duşi la halda ecologică a oraşului. Cu ajutorul unor utilaje speciale, brazii sunt tăiaţi în bucăţi de câţiva centrimetri, după care amestecul de resturi vegetale este lăsat să fermenteze chiar şi trei luni, până se transformă în compost.
"Scopul staţiei de compostare este de a trata deşeurile vegetale, astfel totul se transformă şi nu se pierde nimic, aşa cum se întâmplă şi în natură", susţine Zoltan Kovacs, reprezentantul haldei ecologice din Oradea.
În iarna trecută, din 80 de tone de brazi adunaţi din Oradea au fost obţinute 60 de tone de compost. Ambalat în saci de 40 de litri, acesta a fost vândut cu 10 lei sacul.
"Decât să putrezească în faţă, pe la blocuri, să facă mizerie, eu sunt de acord."
Abandonarea şi depozitarea brazilor de Crăciun este interzisă în România. Administraţiile locale îi amendează cu până la 500 de lei pe cei care nu lasă brazii în apropierea containerelor de gunoi.
Reporter: Mariana Gurgu Operator: Constantin Gheorghiţă