"În ceea ce priveşte cădelniţa, ne-a venit aşa o idee ca să nu mai folosim praful de cărbune şi să fie ceva mai modern", îşi aminteşte Dan Dregan, parohul Bisericii "Sfântul Prooroc Daniel" din Jibou.
În acest fel, enoriaşii au scăpat de fumul şi praful de cărbune pe care îl inhalau, iar picturile sunt de acum înainte protejate de fumul negru.
Autorul invenţiei este un elev de 18 ani, Cristian Bodea: "O mică rezistenţă alimentată la o anumită frecvenţă şi are un microcip care alimentează respectiv taie alimentarea rezistenţei. Trebuie încărcată, durează cam trei ore o încărcare completă şi durează cam 20 de minute."
Forma cădelniţei este cea clasică, iar sistemul din interior a fost făcut din încărcătorul şi acumulatorul unei maşinuţe cu telecomandă. Softul microcipului a fost astfel creat încât cădelniţa să se stingă după trei minute, timpul necesar preotului să parcurgă biserica, dus-întors. Enoriaşii au fost surprinşi de ciudata apariţie.
"Aşa ceva nu am mai văzut."
"Mi se pare ciudat...sigur."
Pe lângă cădelniţa electronică, biserica din Jibou le oferă credincioşilor şi încălzire de ultimă generaţie, prin pardoseală.
"Am considerat că este mai eficient să fie cald la picioare, să nu îşi fie rece la picioare, iar cădura să fie mai sus, să radieze deasupra", explică părintele protopop Dan Dregan.
Iar preotul paroh nu se va opri aici. El vrea să facă un sistem telecomandat de deschidere a uşilor altarului.
Dan Dregan este preot paroh la biserica "Sfântul Prooroc Daniel" din Jibou de 12 ani. Pe atunci biserica abia fusese ridicată şi părintele s-a zbătut neîncetat ca să aibă o biserică demnă de invidiat.
reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş