Opt dosare pline cu hârtii care cântăresc peste zece kilograme. Aceasta este doar cererea de finanţare cu fonduri europene pentru viitorul sistem de încălzire al Oradei. "Documentaţia prin care se solicită finanţarea în cazul proiectului de termoficare este de 8 bibliorafturi. Estimativ, 2500-3000 de pagini", susține managerul de proiect Ioan Maghiar.
La finalul proiectului de realizare a sistemului de încălzire, documentele vor ocupa dulapuri întregi. "Ne vom astepta la o sală dedicată special numai pentru arhivarea documentaţiei pe proiectul de termoficare. Probabil de ordinul 500-600 kilograme de hârtie."
În cazul comunei Bors, proiectul de gestionare a deşeurilor a consumat aproape 5.000 de foi de hârtie.
"Recordul aparține proiectului de gestionare a deşeurilor. La raportul final am transportat 12 bibliorafturi pline de hârtii cu o furgonetă a Primăriei, altfel nu aveam cum ajunge la Cluj", își amintește Sandor Lukacs, manager de proiecte în cadrul Primăriei Borş.
O tonă de hârtie = 6 tone de lemn
Poate cel mai impresionant proiect atât din punctul de vedere al finanțării, cât și al hârtiei consumate, îl reprezintă reabilitarea cetății din Oradea. Dosarul înaintat spre aprobare are 128 de mii de file, în trei exemplare, care cântăreşte o tonă şi jumătate.
"La o tonă de hârtie se foloseste echivalentul a 5-6 tone de masă lemnoasă", precizează Adrian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor. Cu alte cuvinte, pentru o tonă de hârtie folosită sunt tăiați între 16 și 20 de arbori.
Dumitru Sim, şeful biroului Dezvoltare din Primăria Oradea: "Din punct de vedere al consumului efectiv de resurse umane şi matariale, stăm foarte prost comparativ cu zona austriacă şi germană, unde se fac aceleşi tipuri de proceduri doar cu bifă on-line, fie se completează preformatate on-line."
Doar în Oradea, din 2007 şi până în prezent, au fost depuse documente pentru finaţare cu fonduri europe pentru 78 de proiecte.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop