Considerată o soluție pentru familiile care nu pot avea copii sau care vor să ia acasă unul din centrele de ocrotire, adopţia presupune o mulţime de condiţii de îndeplinit şi foarte multă răbdare.
"Nu se poate spune un termen fix pentru a nu induce în eroare; totul depinde de instanță, respectiv de opțiunile familiei", susţine Ștefan Goția, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.
În cazul Corinei Tirla adopţia unei fetiţe a durat un an şi jumătate. "Dar pot să spun că m-am numărat printre cei norocoşi, deoarece fetiţa a fost adoptabilă. Eram foarte dornică să se termine cât mai repede deoarece iubeam acest copil şi îl doream să vină cât mai repede să vină în mijlocul nostru."
Potrivit legii, părinţii care vor să adopte trebuie să depună o cerere la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Răspunsul poate veni după patru luni, timp în care specialiştii verifică dacă solicitanţii îndeplinesc mai multe condiţii de locuit şi de venit. Este eliberat un atestat, după care viitorii părinţi intră într-o perioadă de probă. Timp de trei luni au în grijă copilul şi sunt vizitaţi periodic de asistenţii maternali. În final, instanţa trebuie să aprobe încredinţarea copilului adoptabil.
Condiţii pentru adopţie
a) personalitatea şi starea sănătăţii adoptatorului sau familiei adoptatoare, viaţa familială, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil;
b) situaţia economică a persoanei/familiei;
c) motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare doreşte să adopte;
d) motivele pentru care, în cazul în care numai unul dintre cei 2 soţi solicită să adopte un copil, celălalt soţ nu se asociază la cerere;
e) impedimente de orice natură relevante pentru capacitatea de a adopta
Deşi procedura este greoaie, sunt familii care aleg să se lupte cu birocraţia. Ioan Popa Baciu avea deja trei copii naturali, când a decis să adopte doi bebeluşi abandonaţi.
"Fetiţa era la a 11-a internare. Avea doar 5 kilograme şi 100 de grame la o vârstă de 10 luni, avea hepatită, sifilis. Băieţelul era crunt bătut de părinţi. Nu e uşor nici din punct de vedere sentimental, nici psihologic, dar nici material, să intri într-o asemenea aventură", recunoaşte Ioan Popa Baciu.
Alte cupluri renunţă chiar înainte de-a începe procedura de adopţie.
"Acesta este un lucru foarte trist pentru că 500 de copii din 4.000 declarați adoptabili din 60.000, asta înseamnă că totuși procedura nu merge foarte bine", consideră Florica Cherecheș, deputat PNL de Bihor.
Legea adopţiei a suferit ultimele modificări acum trei ani. Ca să uşureze procedura, mai mulţi parlamentari din Opoziţie au cerut ca atestatul de persoană care dorește să adopte să fie valabil 2 ani. În plus, s-a propus acordarea unui concediu plătit timp de un an pentru cei care vor să înfieze. Proiectul în care erau cuprinse propunerile a fost însă respins.
În Bihor, sunt 1.955 de copii în centrele de ocrotire, însă doar 61 sunt adoptabili. În 2014 au fost încuviințate 32 de adopții, iar în acest an 12.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş