Bihorul, redescoperit pe biciclete de 120 de turişti
Data publicării:
120 de biciclişti au pedalat în weekend zeci de kilometri prin sudul Bihorului. Au făcut-o „Printre dealuri şi coline", aşa cum se numeşte evenimentul prin care Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor îi invită pe locuitorii din vestul ţării să redescopere judeţul. Participanţii au parcurs trasee montane și au vizitat peșteri și mănăstiri din zona Platoului Vașcău.
Sosiţi de la Oradea la bordul unor autocare, bicicliştii au fost întâmpinaţi de gazdele din satul Coleşti cu produse eco. Nu au lipsit gemurile și siropurile făcute din fructe culese în această vară.
"Avem dulceață de corcordușe verzi, jeleu de tei și dulceață de trandafiri. Toate sunt gelifiate cu agar, deci sunt potrivite și pentru persoanele care sunt vegetariene strict", spune Iulia Demeter, gazdă din Colești.
Startul s-a dat la ora 11, după ce turiștii au primit informații despre traseul lung de 25 de kilometri.
Au urmat 6 kilometri de urcare, 9 de coborâre și 10 de drum drept. A fost un traseu care nu a pus probleme bicicliştilor, indiferent de vârstă. Au apreciat cu toţii frumuseţea peisajelor şi relaxarea de care au avut parte.
"Pentru mine nu e foarte obositor, sunt obișnuită cu ciclismul, circul în fiecare zi cu bicicleta, e un hobby pentru mine."
"Este un peisaj minunat, este foarte frumos județul Bihor, am apucat să văd o parte din el dar mereu ai ceva de descoperit."
"Lume faină, mișcare după o săptămână plină de agitație prin oraș."
Participanţii la eveniment au vizitat platoul Vașcău și portalul peșterii Câmpeneasca, iar după ce au parcurs mai bine de jumătate din traseu s-au oprit în satul Cărpinet. Au fost așteptați de localnici cu pălincă, apă, brânză, slănină și plăcinte şi au avut parte de demonstrații de cioplit în piatră.
"Foarte bune, tradiționale, gustoase, pregătite chiar din suflet."
"Am gustat mai ales plăcintele dar și pălinca pentru că nu se poate în Bihor fără pălincă, dar puțină doar să vedem cum este."
Ultima oprire a fost la mănăstirea Izbuc, cel mai vechi lăcaș monarhal din Bihor. Aici turiștii s-au răcorit cu apă de izvor și au primit informații despre biserica de lemn veche de peste 300 de ani.
"La ediţia a doua a evenimentului „Printre Dealuri şi Doline" s-au înscris 120 de persoane. Anul trecut am avut aproximativ 60; numărul lor s-a dublat, ceea ce ne face să credem că cicloturismul începe să fie din ce în ce mai iubit", susţine Gabriel Bonaciu, referent în turism
Până la finalul anului, Agenția de Management al Destinației Bihor va mai organiza trei trasee pe bicicletă. Unul va fi în Padiș, altul la mănăstirile de lemn din județ şi al treilea pe drumul vinului, prin Diosig și Săcuieni, localităţi recunoscute pentru cramele vechi de secole.
Reporter: Claudiu Mihuț Operator: Norbert Hegeduș Editor web: Adrian Laboş