180 de secunde petrecute în aer, în zbor liber. Este cerinţa minimă pe care un practicant al aeromodelismului trebuie să o îndeplinească pentru ca lansarea modelului să fie considerată reuşită.
"Sunt modele făcute din materiale destul de greu de procurat, cabron cheblar, fibră de sticlă, plus tehnologia care intră în model. Ajunge un model la 1000-1500 de euro", precizează Marius Săvulescu, de la Federaţia Română de Modelism.
Andrei are 21 de ani şi lansează aeromodele de la vârsta de 8 ani. Contrar aparenţelor, aeromodelismul necesită atât efort fizic, cât şi pregătire psihică.
"Tata este antrenorul clubului din Brad şi acolo am văzut şi am început. Am început la Băişoara, judeţul Cluj cu aeromodele din carton, lansate din mână la pantă, după aia la probele de planoare, zbor liber."
Campionatul Naţional de Aeromodelism a fost găzduit de Salonta. Lângă oraş se află unul dintre cele mai apreciate câmpuri de lansare de pasionaţii acestui sport.
"Nu avem nişte piedici - păduri, şanţuri mari, fluvii - e un câmp foarte deschis, accesibil, este lângă un drum internaţional, drum până în păşune şi din cauza asta este foarte apreciat", susţine Sandor Vincze, antrenor al clubului sportiv din Salonta.
Concursul de la sfârşitul săptămânii trecute este primul dintr-o serie de competiţii de profil ce vor avea loc vara aceasta la Salonta. Acelaşi club salontan va găzdui peste câteva săptămâni Campionatul Mondial de juniori, iar între 11 şi 15 august, Campionatul European de Seniori.
reporter: Edina Szomoru
operator: Gábor Szilágyi