BIHOR. Un cojoc din Ţara Beiuşului, copiat de casa de modă Dior

Data actualizării: Data publicării:
Dior Bihor
sursă foto: Facebook Ţara Binşului Terra Beiusensis

Un cojoc popular din Bihor a ajuns sursă de inspiraţie pentru celebra casă de modă Dior. Asemănările între bluza din colecţia 2017 a francezilor şi haina tradiţională din Bihor se opresc însă la motivele folosite, care seamănă izbitor. Diferenţa o constitiie preţul. Bluza Dior este oferită la o valoarea astronomică: 35 de mii de euro. 

Dior Bihor
sursă foto: Facebook Ţara Binşului Terra Beiusensis

Un bărbat, originar din Ţara Beiuşului, a sesizat uluitoarea asemănare dintre modelul realizat de Dior şi cojocul tradiţional românesc, pe când se afla într-unul cazino de lux din Singapore. Pe o reţea de socializare acesta a semnalat nedreptatea făcută cojocului binşenesc.

"La Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe Strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta, 2017, care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nost binşenesc, 100% în modele şi amplasament."

Cojocul, modelul după care s-a inspirat celebra casă de modă, este pus la loc de cinste chiar în Muzeul municipal din Beiuş, locul de origine al acestuiaa.

"Asemănările între cele două piese sunt izbitoare: ambele au marginile din blană neagră, au acelaşi model floral în partea inferioară şi aceleaşi motive de culoare roşie", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Diferenţa este sesizabilă cu ochiul liber, spune Rozalia Bot, un designer care foloseşte motivele tradiţionale româneşti în creaţiile sale: "Singura diferență care este vizibilă este că la Dior nu apare tricolorul românesc, care aici la noi este prezent aici."

"Nu este pentru prima oară când case de modă de renume se inspiră din portul popular românesc. Ideal ar fi ca acestea să acorde creditul corespunzător surselor de inspirație, indiferent de țară, indiferent de regiune, indiferent de cultură", susţine Rozalia Bot.

Din cele mai vechi timpuri, în Ţara Beiuşului din Bihor, meşterii populari au realizat cu migală cojoacele cusute de mână. Puţini sunt cei care duc tradiţia mai departe, dar au grijă să respecte modelul original în cele mai mici detalii.

"Este unul dintre cele mai vechi obiecte vestimentare pe care le purtau atât bărbaţii, cât şi femeile. Este specific zonei Beiuşului şi ne mândrim cu acest lucru. La începuturi se făcea din piele de miel, piele de oale îmblănit şi era cusut cu lână, lână vopsită, simplă", explică Mirela Banda, referent la Casa de Cultură din Beiuş.

Specialiştii spun că acest cojoc este reprezentativ pentru identitatea românească.

"Ca valoare de patrimoniu, cojoacele acestea sunt excepţionale şi ca valoare românească şi ca valoare mondială, ca proiecţie a unui mod de gândire arhaic, neolitic rămas până acuma în anumite împrejurări istorice", a precizat muzeograful Nicolae Brânda.

Locuitorii din Beiuş vor ca moştenirea culturală a locului să fie valorificată de către români, nu de către străini.

"Cred că ar trebui puse în valoare mai mult; dar de ce să le pună alţii, dacă provin de la noi?"

"Eu cred că ar fi şi o mândrie, dar nici nu ar fi corect să-l copieze, nu? Ar fi corect să-l facă aici, în zona noastră, cine-l mai ştii face."

"This is Bihor, not Dior", se arată pe pagina "La Blouse Roumaine", aceeaşi pagină care recent a determinat-o pe creatoarea de modă Tory Burch să recunoască la rândul ei că a copiat într-o creaţie elemente dintr-o haină folclorică românească. "La Blouse Roumaine" cere şi Dior să recunoască public că a copiat modelul din Bihor, mesaj distribuit în doar 12 ore de aproape 5.000 de oameni.

Şi cel care a depistat "plagiatul" are o sugestie: "Poate ne-om face şi noi o copie chinezească sub numele Cristian Dihor, pentru ăştia care nu au cojoc binşenesc. Eu sunt unul dintre cei norocoşi care mai ştie de el şi mai are unul, că doar aşa l-am recunoscut imediat!"

Reporteri: Anca Deac, Bianca Firezar
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”