Odată renovarea spitalului terminată, autorităţile locale s-au lovit de o nouă problemă: lipsa specialiştilor. Iar pentru a-i motiva pe medici să vină să lucreze în Aleşd, pe lângă salariu, le-au oferit cazare la preţuri modice.
"Consiliul local Aleşd a repartizat spitalului orăşenesc 6 apartamente de serviciu, care au fost într-o stare de degradare mai avansată", spune Gheorghe Cociorva, asistent social la Primăria Aleşd.
Elena Costin a absolvit facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, iar la terminarea studiilor i s-a oferit un loc de muncă la un spital din Sălaj. Pentru că acolo autorităţile locale puteau să-i asigure doar o cameră în care să locuiască, a refuzat. În schimb, s-a mutat în Aleşd, unde a primit un apartament cu două camere. De opt ani, lucrează în spitalul din localitatea bihoreană.
"Când am venit au fost doar 4 colegi, 5. A fost foarte bine, a fost un colectiv mic la început şi treptat, cred că în 2-3 luni de zile, echipa noastră a început să se completeze cu colegi de la pediatrie", își amintește dr. Elena Costin, medic primar.
"Ceea ce m-a determinat să rămân a fost: un apartament de serviciu, vrând-nevrând te înrădăcinează faptul că-ţi găseşti locul, facilităţile pe care le are zona, dincolo de toate eşti la 30 de kilometri de Oradea", explică dr. Alina Szabo, medic la dispensarul Aleşd.
"Ultimul medic venit este un medic ortoped, a fost mare nevoie de un medic ortoped, care doreşte să şi opereze", completează Ioan Todoca, managerul Spitalului Orăşenesc Aleşd.
Iar de condiţiile spitalului din Aleşd s-au convins şi pacienţii. Reabilitarea spitalului din Aleşd cu fonduri europene a costat aproape un milion de euro.
reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Constantin Gheorghiţă