Medicina se face și la țară. O confirmă faptul că toate comunele din Bihor au cabinete în care lucrează cel puţin un medic de familie. 20 dintre aceste localităţi beneficiază şi de centre de permanenţă unde este asigurată garda după ora 20. Localnicii sunt mulţumiţi că nu mai trebuie să bată drumul până la spitalele din orașe, decât dacă situația impune consultul unui specialist.
Locuitorii comunei Pomezău beneficiază de un dispensar unde lucrează un medic de familie, dar şi centru de permanenţă deservit de mai mulţi doctori din împrejurimi, prin rotaţie.
La Răbăgani, în schimb, există doi medici de familie, dar şi un stomatolog. Oamenii sunt mulţumiţi că beneficiază de servicii medicale la ei în comună.
"- Cum sunt condiţiile, cum e clădirea?
- E bună, corespuzătoare.
- Şi medicul vine în fiecare zi?
- Sunt în permanenţă, este medic aici, cum să nu."
"- Aici venim, la Răbăgani.
- Cam câţi kilometri faceţi sau cam care e distanţa?
- 5 kilometri pe jos."
La câțiva kilometri depărtare, în comuna Ceica există chiar şi un punct de lucru al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
"- Faţă de cum o fost, arată foarte bine.
- A fost reabilitat recent?
- Da, a fost da.
- Medici sunt?
- Sunt.
- Câţi medici de familie deservesc aici?
- Sunt vreo 4, cu gardă.
Autoritățile sanitare spun că în fiecare comună din Bihor există cel puțin un medic de familie. Mai mult, în unele localităţi funcţionează şi cabinete de medicină dentară.
"Mai mult de 20 de comune ale judeţului au centre de permanenţă ale medicilor de familie care asigură continuitatea asistenţei medicale primare şi în afara programului de lucru al medicilor de familie, respectiv între ora 8 seara şi 8 dimineaţa, respectiv şi în sărbătorile legale", a declarat Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
În Bihor există 339 de medici de familie şi 34 de centre de permanenţă.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă