"În primele 8 luni, în urma controalelor efectuate, am găsit muncind fără forme legale un număr de 7 minori, dintre care 6 erau între 15 şi 18 ani. Sub 15 ani, este infracţiune. Am avut un astfel de caz cu un copil pe care l-am găsit practicând o activitate comercială", a precizat Marius Rotar, directorul ITM Bihor.
Adolescenţii angajaţi fără forme legale lucra în construcţii şi comerţ.
"Tinerii sunt 18 ani pot presta activităţi ce nu implică periclitatea sănătăţii, a dezvoltării corporale sau a dezvoltării profesionale. Tinerii sub 16 ani pot să muncească maxim 6 ore pe zi", explică Adrian Morar, directorul adjunct AJOFM Bihor.
O altă condiţie pentru ca minorii să poată munci legal ar fi ca aceştia să aibă acordul scris al ambilor părinţi. În caz contrar, autorităţile consideră că adolescentul munceşte ilegal.
Alexandu Cordoban locuieşte într-o comunitate săracă şi recunoaşte că adolescenţii ajung deseori să lucreze fără forme legale.
- Părinţii de ce acceptă să le fie angajaţi copiii fără acte? - Mulţi nu cunosc condiţiile pentru angajare; ei se bucură că nepoţii lor să fie angajaţi!"
Pe parcursul anului 2014 au fost angajate legal 115 persoane care aveau sub 18 ani. Sunt angajatori care pe perioada vacanţelor de vară au încadrat în muncă pe durată determinată de 60 de zile 39 de persoane.
Amenzile pentru firmele în care muncesc minori fără acte egale încep de la 10 mii de lei şi ajung până la 20 de mii de lei pentru fiecare persoană. În cazul copiilor sub 15 ani fapta este considerată infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani.
Reporter: Bogdan Costea Operator: Constantin Gheorghiţă