O palmă de apă mai este într-o fântână din centrul satului Tărcaia. Situaţie îngrijorătoare pentru săteni, care se plâng că şi în gospodării nivelul apei din fântâni a scăzut alarmant. Totul, spun ei, din cauza unei balastiere care a excavat pietriş din albia Crişului Negru.
"Prin excavarea nivelul apei în fântâni a scăzut foarte mult, plus că valea Crişului toată au făcut-o harcea-parcea."
"Nu avem apă pentru fântâni, nici pentru animale şi nici pentru irigaţia solarelor şi grădinilor."
Hotărâţi să îşi facă dreptate, sătenii au organizat luni un protest în faţa primăriei din comună. Apa este o probemă pentru sătenii din Tărcaia, care spun că aşteaptă de ani buni să fie racordaţi la o reţea de apă potabilă. Prioritară, spun ei, a fost însă tot balastiera din comună.
În faţa jurnaliştilor, primarul a avansat un alt termen până când localnicii vor avea apă.
"Ca reţeaua să funcţioneze standard e nevoie probabil 3-4 luni", susţine Dan Aurel Ille, primarul comunei Tărcaia. Acesta a negat orice legătură cu firma SC Ile Viorel Construct, care administrează balastiera.
Varianta sa este susţinută şi de reprezentanţii firmei, care susţin că au toate actele în regulă.
"Toate autorizaţiile, mediu, ape, tot ce s-a cerut totul e în regulă", confirmă Viorel Ile, administratorul balastierei.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu din Bihor sunt, însă, de altă părere. În decembrie 2013, ei au amendat firma cu 30.000 de lei şi au cerut suspendarea activităţii.
"Au constatat că acesta exploatează balastru fără acte de reglementare. Ulterior verificării amintite, în cursul lunii februarie 2014 s-a efectuat un nou control la acestă societate, prilej cu care s-a constatat nerespectarea normelor impuse în actele de reglementare", a declarat Viorel Ţepele, comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor.
În urmă cu o lună, satul vecin, Grădinari, s-a opus înfiinţării în zonă a unei staţii de bitum, care ar trebui să furnizeze materie primă pentru reabilitarea DN 76 Oradea - Beiuş.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş