Distanţa de la teren viran până la parc industrial funcţional se măsoară în ani de zile în România. Un exemplu este comuna Tileagd, care din 2012 încearcă să obţină actele necesare pentru realizarea proiectului. O parte din documente au venit abia anul trecut, iar altele vor ajunge abia peste câteva luni. Între timp, oamenii din zonă fac zilnic naveta la Oradea sau în alte localităţi.
Terenul unde se intenționează construirea parcului industrial se află la doar doi kilometri de Drumul Național1, în apropierea liniei de cale ferată care face legătura între Oradea și Cluj-Napoca. În plus, în vecinătate funcționează o staţie de epurare. Sunt tot atâtea avantaje de care, însă, potențialii investitori nu pot beneficia.
"Deşi se vorbeşte de înfiinţarea unui parc industrial de aproape cinci ani, ne putem doar imagina cum arată acesta. Deocamdată, pe cele 15 hectare de teren pasc animalele localnicilor", a remarcat Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea.
Autoritățile județene, cele care vor administra zona, dau vina pe birocrație, care a întârziat schimbarea destinației terenului pe care va fi construit Parcul Industrial. Trei ani a durat ca amplasamentul să fie transformat din suprafață agricolă în teren construibil.
"Dezavantajul major este că în 2013- 2016, din păcate, lucrurile au fost foarte lente", recunoaşte Traian Bodea, vicepreşedintele CJ Bihor.
"Demersurile efective de preluare a terenului de la Tileagd au demarat în vara anului 2015; s-au finalizat spre finalul de an, cu toate hotărârile de rigoare. Există un întreg traseu birocratic care s-a întâmplat", a precizat Adina Rada, directorul general al SC Parcuri Industriale Bihor.
Autorităţile locale spun că în acest timp au venit mai mulți potențiali investitori, dar în lipsa infrastructurii şi a utilităţilor, lucrurile bat pasul pe loc.
"Am avut contact cu unii investitori care doresc să investească şi ne întreabă când ar putea să vină", dezvăluie Adrian Codrean, primarul comunei Tileagd.
"Întrebările care persistă în continuare sunt: "Când vom avea accesul la utilități?", completează Adina Rada.
Între timp, mii de localnici fac zilnic naveta la Oradea sau în alte localităţi unde lucrează. Pentru ei, înființarea unui parc industrial în comună ar fi soluția ideală.
"O să fie foarte mulţi angajaţi, cei de aici din comună şi din satele apropiate o să vină aici la lucru, nu o să mai fie nevoiţi să meargă la depărtare."
"În jur de 60-70% fac naveta spre locuri de muncă din afara localităţii Tileagd", susţine primarul comunei Tileagd.
Următorul pas va fi elaborarea proiectului tehnic, pe care administrația județeană speră să îl obțină până la sfârșitul anului. Printr-un ordin al Ministerului Dezvoltării Regionale, Parcul Industrial din Tileagd poate funcționa în această structură timp de 25 de ani. Suprafața poate fi extinsă de la 15 la 26 de hectare, dacă investitorii vor cere acest lucru.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş