Cristian Ilisei a stat toată viaţa la oraş. Anul trecut şi-a cumpărat un teren în comuna Borş, iar în decembrie a început construcţia casei. Peste două luni se va muta definitiv la ţară, unde spune că are toate condiţiile pe care şi le doreşte.
"În primul rând terasa de aici, care o vedeţi în spate, aerul curat, taxele modice, linişte, o comunitate vrednică şi o administraţie locală pe măsură", spune Cristian Ilisei,
Aceeaşi hotărâre de a se muta în Borş au luat-o sute de orăşeni.
"Aproximativ cu 20% a crescut numărul populaţiei, asta este o cifră semnificativă faţă de anii 1990. Explicaţia? Eu zic că infrastructura existentă", susţine Geza Batori, primarul comunei Borş.
În urmă cu şapte ani, Gabriel Fildan a decis să părăsească Oradea şi să se stabilească, împreună cu familia, în casa pe care şi-a construit-o în comuna Oşorhei.
"Aerul curat, linişte pe care la bloc nu o găseşti, şi ştiţi cum e aici, cui îi place să muncească n-are ce să stea la oraş la bloc, vine la ţară, îşi face o gospodărie, are o grădină", spune bărbatul.
În Oşorhei, foştii orăşeni au ridicat în ultimii 10 ani peste 200 de case.
"De la recensământul din 2002 până în 2012 a crescut numărul locuitorilor cu 500 de persoane, cam 10%", confirmă Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.
Pe lângă aerul curat şi liniştea de la ţară oamenii mai au parte şi de alte facilităţi. Impozitele sunt mult mai mici faţă de cele de la oraş iar preţurile la terenuri sunt mult mai accesibile.
"Oamenii migrează din oraşele aglomerate în suburbii, procesul se numeşte în sociologie suburbanizare. Există însă şi o a doua categorie de persoane. E vorba despre cei care au probleme cu saţiul locativ, trebuie să le lase copiilor o casă", explică sociologul Sergiu Bălţătescu.
Potrivit Direcţiei de Statistică Bihor, numărul locuitorilor din comune a crescut cu peste nouă mii în ultimii zece ani.
reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş