BIHOR. Inaugurare cu panglici şi dansuri populare a punctului temporar de frontieră de la Cheresig
Data actualizării: Data publicării:
Cu panglici inaugurale, cu strângeri de mână și dansuri populare. Așa a fost deschis punctul temporar de trecere a frontierei de la Cheresig, în județul Bihor. Acesta va funcționa o zi pe săptămână, sâmbăta, și va putea fi tranzitat spre Ungaria de orice persoană care are domiciliul în Bihor. recerea se va putea face pe jos sau cu autovehicule de până la 3,5 tone. Alte nouă puncte de trecere a frontierei cu Ungaria au fost deschise sâmbătă, în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare.
Polițist: Bună ziua! Șofer: Bună ziua! Eu sunt primul? Polițist: Da, da. Singur, domnule?
Primul șofer care a trecut prin punctul de frontieră de la Cheresig s-a prezentat la câteva minute după inaugurarea oficială a trecerii. Până în 31 martie, punctul va fi deschis în fiecare sâmbătă, între orele 10 și 18.
„Reprezintă cea mai mare realizare pe care am făcut-o în ultimii 50-60 de ani. Cei de la Körösnagyharsány și din localitățile din zona de lângă frontieră sunt mai legaţi de Oradea ca de orice alt oraș de la ei, din Ungaria”, spune Pavel Maier, primarul comunei Toboliu, localitate de care ţine Cheresigul.
„Consider că după deschiderea graniței atât viața, cât și comportamentul oamenilor din Körösnagyharsány se vor schimba. Distanța scurtă față de Oradea oferă posibilitatea de a crea legături culturale și economice”, este de părere Mate Pal, primarul localității Körösnagyharsány, Ungaria.
Tot sâmbătă au fost deschise încă şapte puncte de trecere a frontierei pe graniţa de nord-vest. Alte două au fost inaugurate duminică. O zi pe săptămână, sâmbăta sau duminica, acestea vor permite accesul în ţara vecină al bihorenilor.
Toate cele zece legători rutiere transfrontaliere au fost construite cu finanțare europeană încă din 2012. Însă, pentru că România nu a intrat în spaţiul Schengen, şoselele nu puteau fi folosite. Pentru a trece în ţara vecină, localnicii de pe graniţă făceau un ocol de câteva zeci de kilometri, prin vămile mari.
„Avem o căsuță aici, ne-am cumpărat-o în 2007 și trebuia să mergem prin Borș”, spune un orădean.
„Fiind născut în Oradea, merg frecvent acolo și ar însemna un mare ajutor să nu mai ocolim 20-30 de kilometri”, completează un localnic din Körösnagyharsány.
Cele zece noi puncte de trecere a frontierei din vestul ţării vor întări şi relaţiile economice dintre cele două zone, spune primarul comunei Toboliu.
„Cei care au mici afaceri nu vor mai merge pe la Borș, să meargă să facă 100 de kilometri. În partea asta vor merge numai 30 de kilometri ceea ce, cred, spune destul de mult.”
Noile punctele de trecere a frontierei vor putea fi folosite de locuitorii din localităţile de graniţă, dar şi de cei care deţin case sau au rude în ţara vecină.