Bihor, anul de graţie 2018. Un drum judeţean care leagă două localităţi arată ca după război. Tronsonul care are mai puţin de zece kilometri lungime nu a fost niciodată modernizat, iar lucrările de întreţinere parcă nici nu ar fi fost făcute vreodată. Pietrişul folsoit pentru nivelarea drumului a fost dus de către ploile din ultima perioadă, iar în locul lui au rămas gropi mai mari şi mai riscante pentru şoferi. Şansele ca tronsonul să fie asfaltat, anul acesta, sunt minime.
DJ767 care leagă comunele Vârciorog de Aştileu nu a cunoscut niciodată asfaltul, deşi cei care s-au perindat pe la cârma judeţului au promis de mai multe ori modernizarea acestuia. Ultima dată, în urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean aproba documentaţia tehnico-economică reactualizată, însă de atunci nu s-a mai întâmplat mare lucru.
"Cei aproximativ 10 kilometri de drum judeţean nu au fost niciodată asfaltaţi. Tronsonul este plin de gropi şi denivelări, aşa că viteza cu care se poate circula este de doar 10-15 km pe oră”, a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Ultimele lucrări de întreţinere a drumului au avut loc anul trecut, în urma unei licitaţii. Localnicii spun însă că au fost mai mult de mântuială pentru că pietrişul aruncat a fost spălat de ploile din ultimele zile, iar gropile sunt mai vizibile şi mai periculoase ca oricând.
„Au venit cu un autogreder, l-au folosit aici, la două zile a fost praf înapoi. Din cizme de cauciuc nu poţi să ieşi”, spune un localnic.
„E plin de gropi, e plin de gropi şi distrugem toate maşinile. Trăim în România”, concluzionează un şofer.
În plus, cei care se încumetă să parcurgă acest drum ajung cu maşinile în service de cele mai multe ori.
„- Ieri m-am dus până la Oradea, pe drumurile astea mi-a plesnit parbrizul într-un colţ.
- Dumneavoastră conduceţi şi autobuzul?
- Da, Cornet- Aleşd.
- Şi cum e drumul?
- Uitaţi-vă la el că se vede, nu mai trebuie să spunem noi."
Ionuţ Lazăr, primarul din Aştileu, una dintre comunele tranzitate de drumul judeţean 767D, spune că a cerut, în nenumărate rânduri, modernizarea acestuia. Însă, fără succes.
"Noi, în comuna Aştileu, nu avem asemenea drumuri pietruite aşa rele cu cel judeţean. Mai avem pe acel tronson copii care trebuie aduşi cu microbuzul, proprietate comunei, acel microbuz circulă pe acel drum, în fiecare zi să aducă copiii la şcoală, efectiv ni-l distrugem."
Iar şansele ca tronsonul să fie reabilitat şi asfaltat sunt slabe.
"Ceea ce, în momentul de faţă, se desfăşoară prin Consiliul Judeţean, este faza de proiectare a acestui drum judeţean şi avem speranţă că până la sfârşitul anului să putem începe execuţia, asta şi în funcţie de procedurile care trebuie respectate în mod obligatoriu”, a detaliat Adrian Şimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.
Conducerea judeţului a promis anul trecut că în următorii trei ani toate drumurile judeţene vor fi asfaltate.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă