O clipă de neatenţie din partea şoferului şi animalul devine victima unui accident. Cadavrul său ajunge pe marginea şoselei, de unde nimeni nu se mai oboseşte să-l ridice. Astfel de situaţii se petrec aproape zilnic pe toate drumurile naţionale din Bihor, spre nemulţumirea şoferilor.
"- Ce impresie vă fac astfel de privelişti: drumuri pline de cadavre?
- Foarte proastă şi păcat, mare păcat."
"În primul rând, simt dezgust."
În puţine cazuri este respectată legea, care arată că animalul mort trebuie să fie luat şi dus la o unitate de ecarisare, unde trebuie incinerat.
"Cadavrele de animale aflate pe marginea drumurilor pot transmite în cazul în care există contact al persoanelor cu ele, boli infecţioase", avertizează dr. Dorel Tîrţ, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Teoretic, autorităţile ştiu cine trebuie să se ocupe de ridicarea animalelor moarte de pe şosele.
"Responsabilitatea totală le aparţine primăriilor şi consiliilor locale, care trebuie să încheie un contract cu o unitate conform regulamentului 1069/2009 şi a ordonanţei de guvern 47/2005", susține Remus Moţoc, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor.
Şoferii spun că, în realitate, autorităţile dau vina una pe alta. "Dacă întrebi pe cei de la drumuri naţionale, este în custodia primăriei. Dacă întrebi primăria ,este în custodia drumurilor naţionale."
Imaginilor respingătoare ale animalelor moarte li se adaugă tonele de mizerii aruncate în şanţurile de lângă şosele sau în refugiile de unde au dispărut toate coşurile de gunoi. Şoferii au o propunere pentru a pune capăt situaţiei.
"Cine este prins i se dă o amendă usturătoare, chiar 5 ani de puşcărie."
Contactaţi de Digi24, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu au oferit o poziţie în legătură cu responsabilitatea salubrizării şoselelor.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș