În comparaţie cu anii trecuţi numărul cazurilor de viroze uşoare în Bihor a crescut semnificativ în această lună, fară însă ca bolnavi sa fie nevoiţi sa se interneze in spital.
"Se monitorizează evoluția îmbolnăvirilor prin infecțiile de căi respiratorii superioare și în ultima perioadă am ieșit din intervalul așteptat", susţine Zoia Bitea, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică.
Numarul mare de persoane afectate de viroze a aglomerat, farmaciile. Mulţi dintre bolnavi se amăgesc şi cred că antibioticele îi pot vindeca în cele mai multe situaţii.
"Sunt mai multe viroze în ultimul timp, dar virozele nu se tratează cu antibiotice, numai în cazul bolnavilor cronici sau dacă sunt complicații", spune Nicoleta Mureșan, farmacistă.
"Viroza nu se vede, nu se aude, o simți. Iar la tratament: repaus, hidratare, antitermic. Neactivând circulația, virusul stă cantonat, nu migrează, nu apar complicații", completează Aurora Lucia Stejerean, medic de familie.
Medicii avertizează ca tratamentul sa fie administrat abia dupa consultarea unui specialist pentru a nu dăuna sănătaţii. Pentru a preveni aparitia virozelor medicii recomandă o alimentație bogată în vitamine, o igienă corespunzătoare, evitarea locurilor aglomerate şi administarea vaccinului antigripal.
În Bihor în acest an au fost înregistrate două cazuri de gripă porcină unul dintre ele soldat cu decesul pacientei.
reporter: Ariadna Bălăian
operator: Robert Rezmuves