Comuna Biharia a acumulat datorii de sute de mii de lei către Compania de Apă Oradea, după ce odată cu intrarea în programul de introducerea a utilităților în mai multe comune din Bihor, a crescut tariful la apa furnizată, iar oamenii au refuzat să plătească. Condiția însă era una obligatorie prin contractul semnat cu societatea, dar oamenii din Biharia s-au revoltat și au cerut Primăriei să renunțe la proiect. Adică la 5,8 milioane de euro.
Astfel că, Biharia iese din program, și va înlocuită de comuna Paleu, după ce membrii Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio au decis să nu piardă banii, ci să schimbe beneficiarul. Însă, lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că s-au cheltuit deja aproximativ 300 de mii de euro pentru proiectarea rețelelor și studiile de fezabilitate. Bani pe care agenția vrea să-i recupereze.
Ilie Bolojan - președintele Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio
„Ne vom îndrepta împotriva comunei Biharia, pentru că nu e normal ca orădenii sau cei din Sântandrei, din Tinca sau Beiuș, să plătească costurile de răzgândire pe care consiliul Biharia le-a generat".
Și asta nu e tot. Datoriile de peste 600.000 de lei pe care le are comuna bihoreană către Compania de Apă, singurul operator din cadrul Aparegio, urmează să fie recuperate în instanță.
Ovidiu Gavra - directorul Companiei de Apă Oradea
„Ei nu au plătiti niciun leu către Compania de Apă, de doi ani. Noi suntem companie de stat şi avem de gând să recuperăm aceste datorii".
Zoltan Nagy - viceprimarul comunei Biharia
„Sperăm și încercăm să facem proiecte în Uniune ca să accesăm bani pentru rețeaua de apă și modernizarea rețelei de canalizare".
În cadrul proiectul de introducere a reţelelor de apă şi canalizare prin Aparegio, Bihorul a primit 63,5 milioane de euro din fonduri nerambursabile, iar toate lucrările sunt estimate la 102 milioane de euro. În proiect s-au înscris comunele Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei şi Tărian.