Catedrala romano-catolică din Oradea poartă hramul Sfintei Maria şi a fost construită între anii 1752 şi 1780, după planurile unui arhitect italian. Potrivit reprezentanţilor episcopiei catolice, lăcaşul a fost revopsit în anii 60. În urmă cu 25 de ani au fost efectuate lucrări ample de reparaţii, dar calitatea materialelor folosite atunci impun acum o reabilitare totală.
"Materialele din 1990 aduse din străinătate, din Germania, Austria, materiale mai bune decât erau la noi, dar n-au fost toate aşa de valoroase cum trebuia, şi acum cred că va fi o renovare mai completă", susţine József Fodor, vicarul episcopiei romano-catolice din Oradea.
Firma care execută lucrările s-a angajat să termine reabilitarea faţadei principale până la sfârşitul lunii octombrie.
"Curăţarea suprafeţelor, dăm jos tencuiala unde necesită, unde-i afectată foarte tare, se dă cu tinci şi după aia se revopseşte", a detaliat Tibor Rauch, referentul tehnic al episcopiei romano-catolice din Oradea.
Pe lângă înlocuirea tencuielii, muncitorii vor trebui să găsească soluţii şi pentru fisurile apărute în structura clădirii veche de peste două secole. Unde va fi necesar, geamurile vor fi schimbate, iar poarta principală va fi restaurată. Refacerea întregii faţade va costa în jur de 400 de mii de lei.
Slujbele şi celelalte evenimente culturale din biserică vor fi susţinute şi în timpul lucrărilor. Episcopia şi firma executantă au căzut de acord ca în timpul sărbătorilor religioase lucrările să fie suspendate.
reporter: Edina Szomoru operator: Gábor Szilágyi editor web: Adrian Laboş