Oradea îşi va promova zestrea unică de clădiri în stil Art Nouveau cu ajutorul unui program transnaţional dedicat acestor monumente. Autorităţile locale vor primi o parte din cei un milion 600 de mii de euro oferiţi oraşelor din opt ţări care au imobile construite în stilul ce a dominat Europa începutului de secol trecut. Cunoscută drept capitala Art Nouveau a României, Oradea va folosi aceşti bani pentru întreţinerea şi promovarea clădirilor ridicate în acest stil.
Adriana Lipoveanu, arhitectul oraşului Oradea: "Oradea este oraşul cu cea mai mare concentraţie de arhitectură art nouveau; pe stilurile proprii acestui curent artistic avem câteva zeci de clădiri în acest stil."
Ramona Novicov, critic de artă: "Ele fac parte dintr-o moştenire extrem de preţioasă 100 de ani care au însemnat anii modernităţii şi în care Oradea a fost racordată la cele mai noi tendinţe europene."
Este motivul pentru care autorităţile locale au iniţiat un proiect cu fonduri europene dedicat clădirilor Art Nouveau. În acesta s-au înscris oraşe şi instituţii din opt ţări, care vor primi, în total, un milion 600 de mii de euro.
Oradea ar putea primi 300 de mii de euro cu ajutorul cărora vor fi luate măsuri de protejare şi promovare a acestor monumente. Printre acestea şi elaborarea unui plan urbanistic zonal care va interzice ca lângă clădirile construite în acest stil să fie ridicate imobile înalte, moderne.
"Este foarte important să putem salva şi să punem în evidenţă acest patrimoniu care aici a rămas, din fericire, intact", spune Manoellle Wasseige, preşedinta reţelei Art Nouveau.
În cadrul aceluiaşi proiect va fi creată o bază de date care va cuprinde specialişti din domeniul Art Nouveau. Originari din Austria, Belgia ori Ungaria, aceştia vor putea fi solicitaţi pentru lucrări de conservare şi refacerea a vechilor clădiri.
Conlucrarea între specialişti din mai multe ţări va duce şi la promovarea intensivă a patrimoniului Art Nouveau.
"Vom încerca să fim cât mai în ton cu timpurile în ceea ce priveşte campaniile de marketing. Proiectul îşi propune în primul rând să crească vizibilitatea oraşului Oradea la nivel european prin componenta acesta de capitală art nouveau la nivelul României", explică Sebastian Boniş, coordonatorul proiectului.
Orădenii apreciază iniţiativa, dar cer să se intervină rapid pentru stoparea degradării acestor clădiri.
"Normal că ar trebui refăcute! Odată siguranţa publică şi apoi aspectul oraşului."
"Este păcat să se degradeze; sunt într-un stadiu aproape jalnic."
Un film despre toate oraşele europene cu clădiri art nouveau va fi realizat şi difuzat în toate cele opt ţări înscrise în proiect.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă