Partidele de vânătoare de la Balc au avut loc şi înainte de 1989, când Nicolae Ceauşescu obişnuia să vină în Bihor pentru a se relaxa. După Revoluţie, domeniul a fost preluat de omul de afaceri Ion Ţiriac. Omul de afaceri a cumpărat clădirile, a concesionat terenul de sub ele şi a închiriat, pentru 9.500 de euro pe an, o mie de hectare de pădure, unde trăiesc sute de mistreţi.
"Drumul pe care îl vedeți duce la un castel de vânătoare și la mai multe clădiri anexe. Ele au fost cumpărate în 2004, iar terenul aferent lor în suprafață de 8,7 hectare a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani, începând cu 2005. Partidele de vânătoare se desfășoară însă pe suprafețele împădurite de deal ce totalizează mai bine de 1000 de hectare", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Aceste din urmă terenuri sunt disputate acum de omul de afaceri și de Romsilva. În luna august a anului trecut, instituţia l-a notificat pe Ion Țiriac că refuză prelungirea contractului de închiriere semnat în 2005, pe 10 ani. Motivul invocat: schimbarea legislaţiei.
"S-au modificat între timp atât codul civil, cât și codul penal. Asta ne-a pus în poziţia de a lua decizia înștiințării încheierii de drept la 10 ani a acestui contract", a explicat Adrian Florescu, directorul Direcției Silvice Bihor.
De cealaltă parte, societatea controlată de Ion Țiriac invocă o clauză contractuală, care prevedea prelungirea tacită a închirierii pentru alți 49 de ani. Astfel, spun aceştia, contractul nu a expirat.
"Dacă s-ar întâmpla prin absurd asemena chestiuni atunci ar trebui să ne despăgubească cu o sumă considerabilă. Investițiile efectuate de această societate pentru complexul de vânătoare depășesc cu mult 4-5 milioane de euro evaluate în 2005", a precizat Nicolae Mândrilă, avocatul Wild Boar.
Vestea că omul de afaceri ar putea pierde domeniul de la Balc nu este pe placul localnicilor. Unii primeau 50 de lei pe zi ca să fie gonaşi la partidele de vânătoare ale milionarilor.
"Fondul de vânãtoare de la Balc, pentru comunã a fost binevenit prin beneficiile aduse, prin locurile de muncã aduse. Oamenii erau angajați pentru goane si mai era popularitatea comunei", spune Arsenie Maroșan, primarul din Balc.
Următorul termen în procesul din statul român şi societatea controlată de Ion Ţiriac este stabilit pentru 18 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves