Pentru a excava ilegal pietriş din albia Crişului Repede, muncitorii unei firme din Bihor au modificat inclusiv geografia unei arii protejate. Au deviat cursul râului şi au pus pus bazele unei balastiere, fără niciun aviz din partea autorităţilor. Un ONG a dat peste utilajele în acţiune ale firmei şi a alertat Garda de Mediu, care a demarat o anchetă.
„Suntem pe un drum de exploatare, iar în faţă, după cum se poate observa pe aplicaţia asta care prezintă o imagine satelitară, ar trebui practic să fie o despletire a albiei, nişte insule. Când colo, vedem un depozit imens de material excavat”, explică Andrei Togor, custodele ariei protejate.
Balastiera ilegală se află în lunca Crişului Repede, un sit Natura 2000, cu specii de plante şi animale protejate. Totul a fost suprins de rangerii unui ONG care administrează aria protejată.
„S-au realizat nişte excavări în albie, chiar şi un drum de acces. S-a depozitat nişte material din albia minoră a Crişului Repede, a fost afectată o suprafaţă în jur de trei mii de metri pătraţi”, susţine Andrei Togor.
„- Am văzut (...) roabele circulau; era unul aici cu maşina...
- De când aţi văzut că veneau?
- Cam de vreo săptămână.
- Multe maşini?
- Vreo trei, patru”, a declarat un martor pentru Digi24 Oradea.
Comisarii Gărzii de Mediu au fost alertaţi de membrii ONG-ului şi s-au deplasat imediat în aria protejată. Au surprins mai mulţi muncitori care excavau pietriş şi nisip fără niciun fel de autorizaţie.
„Fiind infracţiune, Parchetul (...) va deschide un dosar penal prin care se vor stabili măsurile legale ce se impun”, a spus Mihai Togor, directorul Gărzii de Mediu Bihor.
„În acea zonă nu avem nicio autorizaţie emisă de către Apele Române”, a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.
Garda de Mediu Bihor nu a stabilit cine se face vinovat de această situaţie şi nici dacă este vorba despre o persoană fizică sau juridică. Pietrişul este o materie primă foarte cerută în Bihor în ultima vreme. Doar pentru autostrada M4 din Ungaria, balastierele din judeţ exportă zilnic mii de metri cubi de balast.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi