Secţia de copii din cadrul Spitalului de Recuperare din Băile Felix funcţionează într-o clădire veche de aproape 200 de ani. Din cauza umidităţii şi a vechimii, imobilul se află într-o stare avansată de degradare. Asta în ciuda faptului că se fac eforturi ca spaţiul să fie cât mai primitor pentru sutele de pacienţi ce ajung lunar aici. O expertiză tehnică arată că se impune construirea unei noi clădiri, iar salvarea ar trebui să vină de la Ministerul Sănătăţii.
Construit în 1842 de un ordin călugăresc, imobilul a adăpostit, încă de la început, o unitate medicală. La mijlocul anilor '50, clădirea a fost transformată în sanatoriu pentru copii. Din 1992, aci funcţionează o secţie a Spitalului de Recuperare Medicală Băile Felix, în care sunt internaţi copii şi tineri de până la 26 de ani.
Bătrâna construcţie dă acum semne de bătrâneţe. Din cauza umidităţii, pereţii saloanelor şi sălilor de tratament sunt plini de crăpături, iar igrasia îşi face apariţia periodic, în ciuda igienizărilor. Din acest motiv, anul trecut conducerea spitalului a cerut o serie de expertize.
"Specialiştii care au realizat expertizele au dat ca recomandare funcţionarea pe un termen relativ scurt în clădirea existentă, iar recomandarea a fost o construcţie nouă. Clădirea în sine este ... din cauza vechimii şi din cauza terenului pe care este construită", spune dr. Ramona Suciu, managerul Spitalului de Recuperare Băile Felix.
Peste o sută de copii cu deficienţe neuro-psiho-motorii sunt internaţi în fiecare lună, pe secţia de recuperare. Însoţiţi de părinţi, mai mult de jumătate dintre ei vin din afara judeţului Bihor ca să beneficieze de tratament.
"Se vede...şi pereţii şi înăuntru este şi mucegai şi aş mai vrea pentru copii un televizor", spune mama unui pacient.
"Dacă ar fi fonduri, ar fi ok, dar, deocamdată ne mulţumim şi aşa. Dacă ar investi Guvernul ar fi ok, e cel mai bun centru din ţară ca bazin şi ca tratament", susţine alta.
Reprezentanţii spitalului dau asigurări că, în ciuda stării clădirii, actul medical nu are de suferit. În ultimii ani, secţia a fost dotată cu aparatură nouă.
"Reabilitarea condiţiilor de tratament, bazinelor, saloanelor atât cât s-a putut, fără intervenţie asupra clădirii. Deci actul medical nu suferă din cauza stării de degradare a clădirii, dar bineînţeles aspirăm spre condiţii mai bune", susţine managerul Spitalului de Recuperare Băile Felix.
Ministrul Sănătăţii dă asigurări că va sprijini demersul conducerii spitalului, în funcţie de ceea ce va indica studiul de fezabilitate. Astfel, fie imobilul va fi reabilitat şi modernizat, fie va fi construită o nouă clădire.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş