Săptămână de foc pentru cei 4.000 de absolvenţii de liceu din Bihor care au început astăzi Bacalaureatul. La prima probă, cea scrisă la limba şi literatura română, liceenii au avut de analizat texte sau de caracterizat personaje din "Moara cu Noroc", "Ion" sau "Moromeţii". Cei mai mulți spun că s-au descurcat, în timp ce unii recunosc că au avut serioase probleme în a duce proba la bun sfârșit.
Degajaţi, stăpâni pe situaţie şi fără emoţii. Aşa s-au prezentat de dimineaţă, la centrele de examinare, absolvenţii claselor a XII-a. Toţi au declarat că sunt pregătiţi ca să ia măcar note de trecere.
"Mă simt destul de relaxat, având în vedere faptul că mi se pare, aşa, o simplitate bacul acesta. Adică oricine poate să-l ia dacă s-a pregătit, chiar şi un pic."
"M-am pregătit şi nu am chiar aşa foarte mari emoţii, cel puţin până văd subiectul."
Fiecare a avut preferințele lui în ceea ce privește subiectele.
"- Ce aşteptări ai, ce ai vrea să primeşti?
- După mine, să pice orice poezie, numai roman să nu pice, dar şi aşa sunt pregătit, nu mă deranjează."
"Eu prefer, de obicei, genurile narative, epice, dar acum ce o să pice, o să pice, asta este."
Nu tuturor candidaţilor li s-au îndeplinit dorinţele. La profilul real de exemplu, la primul subiect, absolvenții au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe baza unui text la prima vedere, în timp ce la al doilea subiect li s-a cerut să elaboreze un eseu argumentativ cu temă dată.
Ultimul subiect a constat în caracterizarea unui personat fie din nuvela "Moara cu noroc", de Ioan Slavici, fie din romanul "Ion" al lui Liviu Rebreanu.
Dupã trei ore de examen, cei mai mulți dintre candidați erau optimiști.
"- Cred că foarte bine, la toate trei subiecte.
- Ce ai ales, Rebreanu sau Slavici?
- Slavici, Moara cu noroc.
- Ai ştiut mai bine nuvela?
- Cred că da. Am reuşit să scriu trei pagini."
"M-am descurcat foarte bine la primele două. Nu prea am învăţat, pentru că asta a fost şi la model, şi nu am crezut că asta o să primim."
"A fost cam ușor, am scris la fiecare subiect, la fiecare cerinţă. Subiectul întâi a fost puţin mai dificil, fiindcă a fost text liric."
Examenul s-a dat, la fel ca în anii trecuți, în săli prevazute cu camere video și supravegheate de câte doi profesori. Lucrările vor fi evaluate în centre din alte județe decât cele în care a avut loc proba.
"S-au înscris 4.229 de elevi care vor susţine probele în 12 centre. De asemenea, în judeţul Bihor vom avea şi un centru zonal de evaluare care va corecta lucrări pentru un alt judeţ", spune Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Bacalaureatul continuă mâine cu proba scrisa la limba și literatura maternă, miercuri cu proba obligatorie a profilului, iar vineri cu cea la alegere. Afișarea rezultatelor se va face în 5 iulie, zi în care vor putea fi depuse și contestațiile.
De abia în 10 iulie, absolvenții își vor afla notele finale.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş