Din dorința de a nu mai purta ochelari sau lentile de contact, Cristina s-a programat la începutul anului la o intervenție cu laser. La scurt timp după ce a ieşit din sala de operaţie au început şi problemele.
"După operație nu am simțit durere; după vreo 2 ore, cam așa a început să mă doară simțeam ca și cum aveam ceva în ochi", spune Cristina.
Pentru a scăpa de aceste simptome, Cristina a luat calmante şi picături. A scăpat de dureri, însă specialiştii spun că sunt cazuri în care aceste simptome persistă şi chiar se agravează.
"La operațiile cu laser riscul major este cel de infecție, după aceea este riscul de vindecare defectuoasă. Cea mai de temut complicație este decompensarea corneei care presupune transplant de cornee", explică dr. Mihaela Coroi, medic oftalmolog.
Există cazuri în care problema care a adus pacientul pe masa operaţie să revină după doar câteva luni de la intervenţia chirurgicală.
"După 4, 5, 6 luni se poate ca dioptriile care au fost să revină și chiar să se accentueze în unele cazuri și în special la cei cu hipermetropie", susţin medicii.
Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că operaţiile cu laser pentru corectarea vederii nu prezintă şi beneficii.
"Cei care nu doresc să poarte ochelari și nu doresc nici lentile de contact pot fi operați cu laser, încercând să obținem un maxim de acuitate vizuală", spune dr. Mihaela Coroi, medic oftalmolog.
Operaţiile cu laser pentru corectarea vederii sunt total contraindicate persoanelor care au avut schimbări de dioptrie în ultimul an, care au diabet, glaucom, herpes sau inflamaţii ale ochiului.
Chiar dacă pacientul este un bun candidat pentru operaţie, există posibilitatea apariţiei unor complicaţii: ochiul uscat, sensibilitatea la lumină, vedere înceţoşată sau dublă. În plus, după intervenţie, mulţi pacienţi continuă să poarte ochelari sau lentile de contact. O intervenţie de acest fel costă în jur de 700 de euro, la un singur ochi.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi