Medicii spun că testarea audiologică care se face bebeluşilor la puţin timp după naştere este necesară.
"Este importantă în vederea depistării precoce a eventualelor tulburări de auz, în special la nou-născuţii care provin din familii cu probleme sau la nou-născuţii cu diferite afecţiuni genetice", spune dr. Ramona Dorobanţu, medic primar la Maternitatea din Oradea.
În Bihor, prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal se desfăşoară din 2007 doar la Maternitatea din Oradea. Unul dintre aparate în valoare de 12 mii de euro a fost donat maternităţii de către o fundaţie, iar cel de-al doilea a fost achiziţionat printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii. Există promisiuni ca din acest an şi copiii născuţi la maternităţile din Marghita, Salonta şi Beiuş vor fi testaţi audiologic.
"Din cursul anului 2015 se intenţionează de către Ministerul Sănătăţii dotarea şi a celorlalte maternităţi din judeţul Bihor pentru a putea să efectueze screening-ul pentru depistarea deficienţelor de auz", susţine Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Copiii care nu au beneficiat de controlul audiologic la ieşirea din spital pot fi testaţi gratuit la Oradea doar dacă sunt trimişi de medicii de familie. Cei la care sunt descoperite deficienţe grave de auz sunt puşi pe o listă de aşteptare, după care vor fi operaţi la Timişoara sau Bucureşti.
"E un lucru foarte bun. Mergi acasă şi ştii că copilul tău aude."
Anul trecut, în Bihor au fost înregistrate peste 6000 de naşteri. La mai puţin de 4 mii de bebeluşi le-a fost testat auzul imediat după naştere.