Gabriela Salomon este stabilită de 12 ani în Italia. Pentru că acolo serviciile stomatologice sunt scumpe, a decis să se trateze în Oradea în concediul de vară încă de acum doi ani. Şi-a făcut programare din timp pentru că tarifele sunt mult mai convenabile în ţară.
„Diferența este majoră. De exemplu, prima mea intervenție dentară acolo, în Italia, a fost în 2004, pentru o capsulă, am plătit 500 de euro. Evident, prețurile au evoluat, pentru un implant ajungi să plătești chiar 1.800 de euro. În țară, 600 de euro", a observat Gabriela.
În Anglia preţurile sunt de şase ori mai mari iar în Italia de trei ori mai scumpe decât în România, spun medicii.
„Pacienţii vin pentru calitate şi pentru preţurile mult mai mici decât afară. În alte ţări tratamentele sunt atât de scumpe, încât devin inaccesibile tratamentele stomatologice. Însă pretenţiile pacienţilor sunt la fel de mari pentru ceea ce ar dori să primească şi aici", spune Corina Panţel, stomatolog.
Ca să fie siguri că se pot trata în România în timpul concediului, pacienţii se programează cu cel puţin opt săptămâni înainte de a ajunge în ţară. Detaliile legate de tratament le primesc pe e-mail.
„Se lucrează foarte mult, la două scaune, şase medici, în jur de 12-14 ore este media, inclusiv sâmbăta. Dacă pacientul trebuie să plece se lucrează şi până la miezul nopţii, până târziu", susţine Monica Butnaru, asistent manager la un cabinet stomatologic.
Ca să nu piardă pacienţi, unele clinici stomatologice se ocupă chiar şi de cazarea celor care nu au unde să stea până la finalizarea tratamentului.
Reporter: Laura Breb
Operator: Cristian Rusu