Săptămâna a început cu emoţii pentru elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, care susţin simulările examenelor naţionale. Prima testare a fost luni la limba şi literatura română. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, decât la solicitarea în scris a elevilor. Vor fi discutate însă în clasă, inclusiv cu părinţii. Este primul an în care simulările au loc simultan pentru elevii din cei trei ani de studiu.
Cu o oră înainte de începerea testărilor, elevii s-au prezentat în şcoli şi au predat lucrurile personale pe care nu au avut voie să le ia în clase.
La Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, 486 de elevi, din care 86 din ciclul gimnazial, au susţinut testarea la limba română. Au fost monitorizaţi de camere video, instalate câte două în fiecare sală.
Cele mai mari emoţii le-au avut cei din anii terminali.
"- Ai emoţii pentru simulare?
- Da, destul de mari.
- Cum crezi că vei face faţă.
- Cred că va fi destul de bine pentru că m-am pregătit", spune o elevă clasa a VIII-a.
"- Ai învăţat, te-ai pregătit?
- Puţin. Momentan, foarte mulţi suntem ocupaţi cu pregãtirea pentru admiteri şi nu tratãm cu mare seriozitate simulãrile de acum, ci Bacalaureatul", recunoaşte un elev clasa a XII-a.
În schimb, colegii de clasa a XI-a au fost mai relaxaţi.
"E doar o simulare şi nu e examenul pe bune."
"În acest moment nu cred că are vreo semnificaţie rezultatul, având în vedere că sunt în clasa a XI-a. Probabil că în clasa a XII-a are o mai mare relevanţă."
În schimb, profesorii consideră utile acest simulări. Rezultatele elevilor îi vor ajuta să îşi dea seama cât de bine cunosc aceştia materia cu câteva luni înainte de examenele din vară.
Florian Hava, directorul Şcolii Gimnaziale Dacia din Oradea: "Eu cred că este un exerciţiu foarte bun pentru elevi, pentru a vedea care este nivelul lor de pregătire în acest moment."
Florin Nicoarã, directorul Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea: "Elevii au cam o lună şi jumătate înainte în care fac pregătire pentru examen şi normal că îşi amintesc multe din cunoştinţele din anii anteriori, dar este binevenită şi această simulare că măcar îi mai trezeşte pe unii."
13.500 de elevi din Bihor susţin simulările Evaluării Naţionale şi ale Bacalaureatului. Testarea va continua cu probele la limba maternă şi matematică. La acestea se adaugă proba scrisă obligatorie a profilului pentru liceeni.
Rezultatele simulărilor vor fi discutate la clasă atât cu elevii, cât şi cu părinţii.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiþã