În doar câteva ore, câţiva zeci de tineri şi-au depus dosarele la secretariatul facultăţii de Medicină şi Farmacie. Printre ei şi Daniel Morar, un tânăr stabilit în Italia de 16 ani, care vrea să se întoarcă în ţară la studii. Spune că în România taxele de şcolarizare sunt mai mici decât în ţara adoptivă.
"În ţară sunt mai multe posibilităţi şi am văzut că preţurile sunt mult inferioare faţă de taxele de şcolarizare care sunt în străinătate", spune Daniel.
Cei care au ales Medicina spun că s-au pregătit intens pentru examenul care va avea loc pe 28 iulie. Vor să fie siguri că prind un loc bugetat. În caz contrar vor fi nevoiţi să plătească o taxă de 6.800 de lei pe an.
"- Cât de mult te-ai pregătit pentru admitere?
- Un an de zile."
Pentru sesiunea de vară a admiterii sunt scoase la concurs 140 de locuri la Medicină în limba română şi 100 la Medicină în limba engleză. 85 de locuri sunt disponibile la Stomatologie, câte 50 la Farmacie, Asistenţă Medicală Generală şi Balneofiziokinetoterapie şi câte 30 de locuri la Radiologie şi Imagistică şi Tehnică Dentară.
Anul trecut, pentru un loc la medicină s-au bătut doi candidaţi.
"Anul acesta ne aşteptăm la o concurenţă şi mai mare. Toate programele de studiu sunt acreditate, iar diplomele sunt valabile şi în străinătate", spune Annamaria Pallag, prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea.
Tinerii care s-au înscris luni la Universitatea din Oradea și-au ales specializările în funcție de șansele de angajare pe care le vor avea după absolvire.
"IT-ul este unul dintre cele mai bine plătite domenii şi sunt firme în Oradea, Cluj, Bucureşti sau în orice alt oraş mare din ţară care caută", spune un candidat.
Înscrierile se vor încheia pe 5 august, iar admiterea se face pe bază de dosar la majoritatea specializărilor. Taxele sunt cuprinse între 2.800 şi 6.800 de lei, în funcţie de facultatea aleasă. La Universitatea din Oradea sunt disponibile 5.937 de locuri pentru studiile de licenţă, din care peste 1.500 sunt bugetate.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță