Incursiunea în lumea dulciurilor începe de cum intri în cofetăria din orașul Gyula. Rafturile sunt pline de praline artizanale, bomboane de ciocolată și de prăjituri savuroase. La loc de cinste în vitrină e felia de "tort de... 100 de ani".
"Am vizitat muzeul, am văzut obiectele care se foloseau în trecut și am zis că, dacă tot suntem aici, să comandăm și prăjitura de 100 de ani, care de altfel a fost foarte gustoasă."
Cum se face prăjitura cu migdale, cremă pariziană, cu glazură de marțipan și ciocolată de lapte se poate vedea într-un laborator care se află la 5 minute de cofetărie.
"În primul rând am stropit cu pălincă de caise blatul care conține, printre altele, ciocolată menaj, unt, zahăr. Punem un strat de cremă de ciocolată, pentru ca marțipanul să se lipească de blat", a explicat Roland Kiss, maestru cofetar.
"Clienții noștri sunt pretențioși când vine vorba de preparatele care le servesc aici. Ei vor care ingredientele din care sunt făcute să fie de cea mai bună calitate, la fel și modul în care sunt preparate", spune Balogh Laszlo, proprietarul cofetăriei.
Fie că vorbim de prăjituri sau înghețată, toate sunt servite într-o atmosferă aparte, specifică începutului de secol al XIX-lea. Aceasta este transmisă de pereții cu picturi murale, mobilierul biedermeier, oglinizile cu rame aurite, candelabrele, dar și de orga mecanică cu 32 de tuburi, realizată în 1819.
"Parterul a fost întotdeauna destinat publicului. O arată și picturile de pe tavan, care sunt mai vechi de 1840. Pe atunci nu a fost aici cofetăria, dar suntem singuri că această clădirea a fost un loc de distracție, de socializare", explică Zsuzsanna Kosa, fost administrator al cofetăriei.
Imobilul se află acum în proprietatea Primăriei din Gyula, care l-a concesionat unor întreprinzători care duc mai departe renumele câștigat în cei 176 de ani de funcţionare neîntreruptă.
"La această cofetărie vin împreună cu familia mea și o fac cu cea mai mare plăcere, deoarece e amplasată chiar în centru și putem savura un prajitură sau o înghețată."
Pentru o mai bună imagine a modului în care erau preparate dulciurile în trecut a fost amenajat și un muzeu. Vizitatorii pot admira un vechi mixer pe care îl foloseau cofetarii sau "frigiderul" în care se păstra înghețata.
"Avem un cuptor mare, pentru că pe vremea aceea încălzirea se făcea pe lemne, masa de lucru și diferite obiecte cu care se făceau prăjiturile. Nu toate au fost găsite aici. Unele au ajuns aici și prin colecționari", susţine Balogh Laszlo, proprietarul cofetăriei.
Cofetăria este una dintre atracțiile turistice ale orașului şi e vizitată anual de peste 10 mii de persoane. Este totodată a doua cea mai veche cofetărie din Ungaria.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves