Ateliere, experimente și invenții la Noaptea Cercetătorilor din Oradea
Data actualizării: Data publicării:
Orădenii interesaţi să descopere lumea fascinantă a ştiinţei și-au dat întâlnire, vineri, la Noaptea Cercetătorilor. Roboții, imprimantele 3D sau dispozitivele cu multiple funcțiuni i-au fascinat pe cei care au călcat, pe parcursul a câtorva ore, în imensul laborator improvizat în Sala Polivalentă a Universității din Oradea.
Un roboțel capabil să imite mișcările umane a fost, de departe, atracția serii. Tânărul care l-a conceput a fost inspirat din nevoia oamenilor cu dizabilități de a avea în permanență un ajutor, așa că Alpha One, cum a fost numit, va avea inteligență artificială și se vrea âun substitut la asistenții personali ai bolnavilor.
"Voi încerca să-l duc la un nivel foarte ridicat prin mărirea lui. În final, robotul ajunge să fie unul dintre cei implicați în ajutorarea oamenilor de zi cu zi", a explicat Anton Melentie, "părintele" lui Alpha One.
Un alt student a realizat un head-tracker - un dispozitiv care este foarte util în timpul jocurilor video.
"El urmărește mișcările capului și mișcă vederea caracterului în joc, real time, în timp ce tu te uiți în stânga- dreapta, sus-jos. Ăsta e bun la toate jocurile de tip simulatoare de spațiu, de zbor, jocuri de racing și jocuri de genul acesta", spune Arnold Nilgesz, student.
Aceste invenţii s-au numărat printre cele aduse în Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea. Toate au putut fi admirate şi testate de curioşii care au venit la "Noaptea Cercetătorilor".
"- Am venit să ne uităm și să mai învățăm lucruri. - Îți place ce ai văzut până acum? - Da, îmi place foarte mult. - Ce ți-a atras atenția? - Robotul acela care dansează, îmi place foarte mult", recunoaşte un băiat.
"Sunt foarte pasionat de ceea ce fac, sunt pasionat și de roboți. Am făcut și eu un robot, am venit să încerc să-l prezint, e un robot simplu, un avion", spune un alt puşti.
"Din ce văd, îmi place foarte mult acel robot care se mișcă, îmi plac mașinile cu telecomandă și îmi plac lucrurile făcute la imprimanta 3D."
"În primul rând se adresează copiilor, este adevărat, dar cred că și cei mari sunt foarte curioși să afle ce se întâmplă nou în lumea aceasta interesantă a cercetătorilor. E o seară în care ne simțim bine și în care curioșii pot să afle multe răspunsuri la întrebările lor", a precizat Claudia Teodora Ignat, reprezentant al Biroului de Comunicare al Universității din Oradea.
Este al patrulea an când Noaptea Cercetătorilor Europeni este marcată și la Oradea.
Reporter: Anca Deac Operator: Florin Lucuţa Editor web: Adrian Laboş