Vacanțele petrecute altădată la bunici s-au mutat, pentru copiii de la oraș, pe ulițele Muzeului Satului. În Baia Mare, mai mulți elevi cu vârste între 8 și 14 ani iau parte zilele acestea la Atelierul de vacanță, organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară. Într-un cadru relaxant, printre gospodăriile vechi, cei mici învață câteva din meșteșugurile tradiționale.
Este ora 10, iar pe ulițele Muzeului Satului din Baia Mare își fac apariția o mulțime de copii însoțiți de părinți sau bunici.
"- Am două nepoțele și, să mai schimbăm un pic din program, le-am adus aici, la atelier.
- În loc să stea la televizor…
- Da, pe telefon că pe telefon le place enorm de mult să stea și pe tablete, măcar aici au alte activități", spune un bunic.
La asta s-au gândit și reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare când au conceput programul "Atelier de vacanță", desfășurat chiar în foișorul din Muzeul Satului.
"Să îi transpunem puțin în vacanțele din viața bunicilor noștri, o vacanță la bunici în satul nostru de pe deal, cum ne place nouă să îi spunem. Învață să facă zgărdane, trăistuțe, să confecționeze păpușele, să croșeteze, să facă semne de carte cu cusături, cu cruci - cum se spune", explică Monica Mare, managerul Muzeului de Etnografie Baia Mare.
Iarina are 8 ani și a venit la Atelierul de Vacanță pentru că și-a dorit să învețe să coase.
"- Îmi place foarte mult! Facem tot felul de lucruri interesate.
- Te descurci la cusut?
- Da, câteodata mă și încurc."
În rol de profesori sunt chiar meșteri populari, care participă voluntar la această acțiune.
"Ce știm noi, meșterii populari, trebuie să învețe și ei, să ducă mai departe. Când li s-a dat pauză, nici măcar în pauză nu s-au dus. Așa de încantați au fost", a observat Stela Silaghi, meșter popular.
"Le dezvoltă, cred, partea creativă și nu numai asta. Faptul că se desfășoară într-un cadru natural, atât de frumos ca Muzeul Satului, e ceva inedit", recunoaşte un părinte.
Pentru a putea participa la atelierele de vacanță, tariful este de 3 lei/copil/zi, echivalentul unui bilet de acces în muzeu. Dacă vor exista solicitări și pe viitor, programul ar putea fi prelungit pe tot parcursul vacanței de vară.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş