Asigurați, dar degeaba. Proprietarii caselor sau apartamentelor care au suferit pagube în urma furtunii de duminică se plâng că nu primesc niciun leu de la asiguratori, deși își plătesc polițele de ani buni. Asta pentru că prejudiciile produse de furtuni nu sunt acoperite de asigurări, indiferent că sunt obligatorii sau facultative. Recent, Guvernul a decis să aloce bani doar pentru repararea clădirilor care aparțin instituțiilor publice.
În Baia Mare, furtuna de duminică a făcut pagube uriașe. Acoperișurile mai multor blocuri au fost smulse, iar locatarii s-au ales cu apartamentele distruse.
"O grindă s-a rupt, a lovit balconul complet, l-a retezat, a intrat prin termopan, a spart totul, a ajuns aici, biblioteca a spart-o... inclusiv acolo, în perete", povesteşte o locatară.
Oamenii spun că sunt obligați să-și plătească singuri reparațiile. Asta pentru că, indiferent că sunt obligatorii sau facultative, polițele de asigurare nu acoperă pagubele produse de furtuni.
"Avem asigurare, dar ni s-a spus că nu scrie în documente furtună; şi chiar plătim asigurare de vreo 17 ani", susţine Lenuța Băloi, păgubită.
Drept urmare, mulți sunt hotărâți să renunțe la asigurări.
"Păi, nu mai plătim. A fost ultima... deci, cu asigurările s-a terminat. La noi nu mai are ce să vină cu asigurările, că nu-s ale noastre...şi nu ne ajută nimeni cu nimic”, e hotărâtă o locatară.
"2% dintre proprietățile din Maramures au asigurare obligatorie, ceea ce plasează zona pe ultimul loc în țară. În județ, în mediul urban există peste 20 de mii de polițe, în timp ce în mediul rural, numărul acestora este de aproape trei ori mai mic”, a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Maramureșul este primul în topul sumelor primite de la Guvern pentru remedierea pagubelor produse de vijelie. Județul a primit 9,4 milioane de lei pentru reparații la grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş