Artă urbană pe un punct termic din Oradea

Data publicării:
arta urbana punct termic

Una dintre "cele mai urâte clădiri din Oradea" - cum sunt considerate punctele termice din oraş - şi-a schimbat înfăţişarea cu ajutorul unor tineri artişti. Aceştia i-au pictat zidul exterior şi au transformat construcţia într-una plină de culoare. Societatea locală de termoficare are în plan să aplice acest model tuturor punctelor termice din oraş.

Până acum ceva vreme, punctul termic 100 de pe Strada Aluminei din Oradea era o clădire cenuşie, tipică perioadei comuniste în care a fost construită. Şefii societăţii de termoficare au hotărât să-i schimbe înfăţişarea şi au cerut ajutorul unor artişti plastici.

"Ideea a pornit de la o remarcă a presei şi a colegilor de la utilităţi că punctele termice din Oradea sunt cele mai urâte clădiri din Oradea. Am luat decizia că putem să facem aceste puncte să arate altfel", spune Dan Creţu, manager de proiect.

Artiştii i-au schimbat radical imaginea bătrânului punct termic. O insectă uriaşă a fost desenată pe peretele de 40 de metri pătraţi al construcţiei.

"Una dintre temele pe care le-am gândit la vremea aceea cu studenţii în atelier a fost aceea a animalelor fantastice. Am convenit asupra acestei teme pentru că are un aspect ludic. Ar putea să scoată oraşul acesta dintr-un gri de beton", este de părere Teofil Ştiop, de la Facultatea de Arte Vizuale Oradea.

"Nu este atât de uşor. Am urcat cred că de zeci de ori pe schelă, dar cred că s-a meritat", povesteşte Ana Munteanu, studentă la Facultatea de Arte Vizuale.

Acesta este primul punct termic din Oradea refăcut într-o astfel de manieră. Alte câteva zeci de astfel de construcţii din oraş vor fi colorate de artişti.

"Mi se pare o idee bună, deoarece mai bine văd ceva frumos pictat, decât o clădire dărăpănată", spune un orădean.

"Chiar foarte ok mi se pare, mai ales că este aproape de grădiniţă."

"Odată cu creşterea beneficiilor din sistem, odată cu corelarea calităţii serviciilor pe care noi le prestăm, credem că trebuie să venim din urmă şi să reintegrăm, să reaşezăm cumva punctele termice în contextul oraşului", a declarat Stănel Necula, directorul societăţii Termoficare Oradea.

Refacerea completă a unui punct termic, inclusiv cu amenajarea zonei verzi din jurul său, costă aproximativ 10 mii de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri