Artă pe zidul combinatului Cuprom

Data publicării:
zid cuprom

Andreea și colegii săi, cu toții elevi în clasa a XI-a la Liceul de Arte din Baia Mare, au avut o misiune clară în cadrul festivalului de Street Art: au dat culoare gardului din jurul fostului combinat de rafinare a aurului și cuprului din Baia Mare, lăsat în paragină de aproape 7 ani.

"- Știu că e un loc famat al orașului și…
- De aceea sunteți voi aici?
- Da, să îl înfrumusețăm cumva", spune Andreea.

"Am ales acest loc pentru că este oarecum părăsit de câțiva ani buni de zile și dorim să îl reformulăm vizual", a explicat Laura Ghinea, președinte UAP Baia Mare.

"A fost un pic destul de greu la început, devreme ce eu nu am mai folosit așa ceva, dar a fost chiar distractiv și mi-ar plăcea să repet această experiență!"

"Pe mai bine de 30 de metri lungime gardul gri care împrejmuiește fostul combinat Cuprom a prins acum culoare. Tematica aleasă nu este una deloc la întâmplare. De Strada Electrolizei, stradă pe care e situat și fostul combinat, se leagă și animația cu specific local - Luzării de pe Electrolizei", relatează Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Ne bucurăm că am reușit cumva să facem Strada Electrolizei și mai celebră decât era deja. O stradă care nu are, de altfel, niciun fel de atracție din punct de vedere turistic", spune Ciprian Cătuneanu, creatorul animației "Luzării de pe Electrolizei".

"Având în vedere că locul ăsta e un loc destul de trist și dărăpănat și gri, mi se pare o idee foarte bună având în vedere că sunt personaje foarte vesele", este de părere un localnic.

Acțiunea tinerilor a stârnit controverse. În timp ce unii trecători au considerat că este "o idee foarte bună și se vede că tineretul vrea să transforme ceva ca să fie mai estetic în orașul nostru", alţii s-au declarat deranjaţi.

O altă lucrare de graffiti, celebră pentru Baia Mare, a fost realizată acum doi ani. Primarul Cătălin Cherecheș a dispus atunci vopsirea gardului care împrejmuiește comunitatea de romi din oraş, pentru ca zidul să fie declarat monument de artă și să nu poata fi dărâmat.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri