Experinţa anilor trecuţi a impus condiţiile stricte cerute de administraţia din Oradea pentru arborii plantaţi.
„În anul 2010, Primăria Oradea a plantat 100 de arbori pe un amplasament de la marginea oraşului, pe 3000 de metri pătraţi. În 2014, din 100 au rămas doar 8", a observat reporterul Digi24 Oradea Laura Breb.
Licitaţia organizată pentru atribuirea de arbori în Oradea a avut parte de reguli stricte pentru firmele participante.
„Condiţiile principale pe care le-am impus: înălţimea arborilor minim 2 metri. circumferinţa la un metru de sol să fie de 12 centimetri, obligatoriu fiecare puiet trebuie să fie cu balot, iar perioada de garanţie va fi de doi ani", spune Emil Benţan, şef de serviciu în cadrul Primăriei Oradea.
Ca să nu mai dea banii pe uscături, primăria cere garanţii. Asta pentru că autorităţile bănuiesc că în ultimii ani arborii s-au uscat pentru că nu au fost îngrijiţi aşa cum trebuie.
„Foarte important: udarea arborului trebuie să fie făcută imediat după plantare. În primul rând pentru a se hidrata rădăcinile care sunt introduse în pământ şi a elimina golurile de aer. Dacă pe întregul sezon de vegetaţie se menţin frunzele verzi înseamnă că un copac s-a prins", apreciază inginerul Lucian Faragău.
Primăria Oradea a stabilit un plafon maxim de 150 de mii de lei pentru firma câştigătoare a licitiaţiei, însă plantarea efectivă a arborilor va începe abia peste o lună, după ce va expira termenul pentru contestaţii. Pe străzile din oraş vor fi plantaţi stejari, pruni, tei, arini şi arbuşti ornamentali.