Decizia conform căreia din 1 septembrie cardul de sănătate devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor în sistemul public de sănătate îi neliniștește pe cei care nu au primit cardul.
"Nu l-am primit, nici nu îl găsesc aici. O să merg la medicul de familie și o să găsim o soluție."
Alții, în schimb, recunosc că nevoia i-a împins să meargă în aceste zile, la Casa de Asigurări de Sănătate.
"Nu mi-a venit cardul de sănătate și am nevoie de el pentru niște analize și nu pot să îmi fac analizele fără card, că altfel le plătesc."
Din cele 490 de mii de carduri din Bihor, 470 de mii au ajuns la persoanele vizate. Totuşi, şi cei care nu le-au primit pot beneficia de serviciile medicului de familie ori ale unui spital.
"Se verifică calitatea de asigurat. Acolo unde apare calitatea de asigurat apare CID-ul. Este o cifră de identificare a fiecărui cetățean care se găsește la nivelul Casei de Asigurări, deci pe baza acelui CID se face raportarea online a serviciului efectuat cetățenilor care nu card de sănătate în decurs de 72 de ore", a explicat Gheorghe Ionuț, preşedintele CAS Bihor.
Soluții sunt și pentru asigurații care declară explicit că nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive personale sau religioase. Accesul la serviciile medicale se va realiza pentru aceștia în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului, care are ou valabilitate de 3 luni.
Reporter: Diana Grad Operator: Constantin Gheorghiță