"- În timpul somnului simt o stare de sufocare
- Vă treziți fără aer?
- Exact. Și după spusele copiilor și soției, sforăi."
Deși pare banal, sforăitul este un simptom prezentat de cei care prezintă apnee în somn.
"În timpul somnului musculatura se relexează și căile respiratorii, din cauza relaxării sub un efect vid, devin mult mai strâmte și se oprește respirația. Pe perioada asta nu se oxigenează creierul", a detaliat Ildiko Șorban, medic specialist ORL.
Toate acestea duc la dificultăți de concentrare, la oboseală cronică şi la scăderea reflexelor. Adică exact cauzele care pot contribui la producerea accidentelor.
"Avem acele accidente extrem de numeroase din Ungaria, unde soferi de autocar adorm la volan și avem zeci de răniți", explică Marian Ionescu, managerul unei clinici de îmbunătățire a calității vieții.
"Oboseala la volan a produs 8 accidente în Bihor, soldate cu 4 răniți grav; din 192 de accidente anul acesta, cam 4,2% s-au datorat acestei cauze", spune comisarul-șef Dorin Sava, şeful Poliției Rutiere Bihor.
În România a fost dat un ordin al ministrului Transporturilor prin care trebuie controlaţi pentru depistarea apneei în somn toţi cei care fac parte din personalul navigant de pe căile aeriene, rutiere, fluviale sau maritime.
"O dată cu 1 ianuarie 2016 sunt afectați, din studiile Ministerului Sănătății, aproximativ 300 de mii de șoferi din cei 6.800.000 pe care îi avem cu licențe de conducere", a precizat Marian Ionescu.
Legislația europenaă prevede un control anual pentru conducători profesioniști si unul la trei ani pentru restul.
Cei depistați la controale medicale că suferă de apnee vor pierde dreptul de a conduce. Există însă metode de tratament. O clinică din Oradea folosește laserul pentru vindecarea acestei boli. Procedura nu este dureroasă, durează câteva şedinţe şi costă între 900 și 1800 de lei.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş