Din cele 13 aparate de ventilaţie mecanică din dotarea secţiilor de terapie intensivă ale celor două mari spitale din Oradea, cele mai multe - nouă - se află la Spitalul Judeţean. Sunt prea puţine pentru câţi pacienţi au nevoie de ele, spun medicii.
"Ca să existe o siguranţă, având în vedere şi faptul că se mai şi defectează, mai durează câteva zile până se repară, undeva în jur de 20 de ventilatoare pe secţie ar satisface nevoile secţiei", consideră dr. Florian Sabău, medic primar terapie intensivă.
Unitatea de Primire Urgenţe din Spitalul Judeţean are în dotare alte patru ventilatoare de terapie intensivă şi două mobile. Acestea îi ajută nu doar pe cei care ajung în stare gravă la urgenţă, ci şi pe bolnavii de pe alte secţii unde nu există aparatele necesare.
"Mai introducem încă o targă aici, doi sunt ventilaţi pe ventilatoarele de terapie, şi încă unul mai punem pe transport, pe timpul transportului mai schimbăm între ele. Cum putem, aşa ne descurcăm", explică dr. Zsolt Béres, medic primar UPU-SMURD Bihor.
Valoarea unui astfel de aparat poate să ajungă la 23 de mii de euro. Conducerea spitalului judeţean a hotărât să aloce fonduri din buget ca să mai cumpere astfel de ventilatoare.
"Sunt cazuri în care e necesar de mai multe aparate decât există în dotare. Ceea ce a dus la această opţiune a noastră de a achiziţiona, atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Spitalul Municipal, aparate de respiraţie asistată, 3 la municipal şi 4 la Spitalul Judeţean", spune dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.
Medicii spun că ventilaţia mecanică este vitală mai ales în cazul pacienţilor care au suferit accidente vasculare cerebrale ori accidentele de circulaţie, dar şi pentru cei care suferă de cancer pulmonar sau alte afecţiuni grave ale sistemului respirator.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş