Aparatele de aer condiţionat, posibilă sursă de boli. Specialiştii spun că filtrele necurăţate pot duce la pneumonii severe
Data publicării:
Când arşiţa topeşte oraşul, în birouri şi în locuinţe un astfel de sunet anunţă instalarea unor temperaturi suportabile. Simple şi din ce în ce mai ieftine, aparatele de aer condiţionat au cucerit toate instituţiile publice, sediile de firmă şi o mare parte din apartamente şi case. Ca să funcţioneze în condiţii optime, sistemele ar trebui curăţate la intervale regulate.
„Le spunem clienţilor că la un anumit interval de timp, la intrare în sezonul cald şi în sezonul rece să apeleze pentru verificare aparatelor de aer condiţionat", explică Adrian Hoja, administratorul unei firme de aer condiţionat.
Din comoditate sau din lipsa banilor, doar o treime dintre posesori fac acest lucru.
„În aceste condiţii apar boli pulmonare, de la uşoare la grave, pentru că în aparatele de aer condiţionat există condiţii extraordinare de multiplicare a microbilor", avertizează medicul pneumolog Marlene Crişan.
O operaţiune de numai 30 de minute poate evita astfel de complicaţii: este vorba despre curăţarea filtrelor. Medicii atrag atenţia şi asupra şocului termic pe care îl poate suferi o persoană care iese dintr-o încăpere climatizată în canicula de afară.
„Se recomandă ca diferenţa dintre temperatura din exterior şi temperatura din camera cu aer condiţionat să nu depăşească un maxim de 5 grade celsius, dar în niciun caz să nu se coboare sub 28 de grade Celsius", spune doctorul Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Respectarea acestei recomandări îi poate scuti pe cei care îşi petrec mult timp în spaţii climatizate de nevralgii, sinuzite sau contracturi musculare.