La doar 36 de kilometri distanţă de reşedinţa Bihorului, lângă şoseaua Oradea-Marghita privirea nu poate ocoli construcţiile amenajate pe o suprafaţă de 10 hectare. Ele fac parte din cea mai nouă bază de tratament balnear din judeţ, care pune în valoare apa geotermală, sărată şi bogată în minerale, din zonă. Centrul a prins viaţă acum 10 ani, datorită implicării unei singure familii.
"Aici era o zonă mlăştinoasă, ceea ce am găsit noi aici nu era altceva decât nişte bazine dezafectate şi o sondă veche, aflat într-o stare de degradare", își amintește Adrian Pătălău, managerul de turism al complexului balneologic din Sarcău.
Investiţiile s-au făcut rând pe rând. Fiecare an a adus câte o noutate pentru turiştii care au început să descopere baza de tratament de la Sarcău, satul lângă care se extinde complexul balnear. Astăzi, turiştii au la dispoziţie un bazin interior, unul acoperit care funcţionează tot anul şi alte patru bazine exterioare. Apa care la prima vedere pare ruginită, cu miros de petrol, este lăudată de toţi cei care au trecut prin zonă.
"Are în jur de de 15 minerale printre care amintim sare, sulf, calciu, magneziu, iod, brom. Este o apă care vine de la 1361 de m şi vine în forma ei naturală. Ajută în special pentru afecţiunile reumatismale", explică Adrian Pătălău.
Vestea apei vindecătoare a ajuns chiar şi peste hotare, aşa că nu e neobişnuit ca printre clienţii complexului să se regăsească turişti din Austria, Ungaria sau chiar Republica Moldova.
"Am aflat de la un vecin, mi-a spus că vine aici, se simte bine de la apele astea, dar eu sufeream de bronşită de 10 ani de zile şi am încercat. În primul an am simţit efectul şi vin regulat", spune Alexandru Burea, turist din Republica Moldova.
Proprietarii au planuri mari cu baza de tratament de la Sarcău. Pe lângă cele două pensiuni ridicate deja, anul acesta vor da în folosintă o a treia clădire destinată turiştilor care vin să se relaxeze.
Noua staţiune a fost ridicată în urma unor investiţii a căror valoare a ajuns la un milion şi jumătate de euro, fără să credite bancare.
reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș