Orașele din Transilvania sunt primele de pe actualul teritoriu al României, unde au apărut rețelele publice de apă și uzinele de tratare a acesteia.
"La sfârșitul secolului al XIX-lea erau Sibiu, Cluj, Oradea, Timișoara. Această situație a fost impusă de dezvoltarea urbană de dezvoltarea industrială de premisele unei activități și vieți mai bune, pentru că apăruseră și uzinele electrice", dezvăluie Mircea Niculescu, directorul societăţii Apă Canal Sibiu.
Despre istoricul reţelelor de apă din Oradea ştie mai multe Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea: "Împlinim anul acesta 120 de ani de alimentare cu apă și 105 ani de canalizare, respectiv de tratare a apei uzate. Aceşti 120 de ani au pornit odată cu un puț numit puțul Bone, de unde se alimenta Oradea cu apă."
Reporterul Digi24 Oradea Bogdan Costea a aflat despre un rezervor de 2000 de metri cubi, de pe dealurile Oradei, era umplut pentru prima dată în 1894: "Prin cădere liberă apa ajungea în centrul orașului. Chiar şi în prezent rezervorul este funcțional, iar apa din el ajunge în doar câteva minute la consumatori."
Pe lângă rezervor, se mai păstrează prima staţie de epurare a oraşului, ridicată la începutul secolului trecut.
"Apa uzată pentru a putea fi preluată și a nu fi deversată în emisar a dus la punerea în funcţiune a primei stații de epurare pusă în funcțiune în 1910. Toate componentele care au fost încă de atunci sunt încă active, inclusiv rezervorul de pe Piatra Craiului este funcțional", spune Gheorghe Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea.
Rețeau inițială alimenta două mii de persoane și avea o lungime de 50 de kilometri. În prezent, rețeaua Oradei aduce apa în locuinţele a peste 200 de mii de persoane și are o lungime de 600 de kilometri.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Sorin Mezea