Aproape 80% dintre bihorenii care s-au tratat cu antibiotice spun că au prelungit tratamentul cu mult peste perioada indicată de medic.
"Sunt mai bune, mai eficiente."
"Am luat, de obicei, când aveam dureri de gât."
Farmacistul Nicoleta Mureşan susţine că "există foarte mulţi pacienţi care insistă să le dăm antibiotice fără reţete. Se autotratează; le spunem că nu e bine, dar insistă să le dăm."
Potrivit studiului 10% dintre bihoreni recunosc că folosesc antibiotice fără reţetă, iar 4% spun că s-au tratat cu antibiotice dupa ce au insistat sa le fie prescrise de medicul de familie.
"Populaţia are această tendinţă să consume antibiotice fără indicaţia expresă a medicului", este de părere Adina Lazăr, sociolog în cadrul DSP Bihor.
Dr. Marlene Crisan, medic pneumolog: "S-a constatat că abuzul de antibiotice duce la o creştere a rezistenţelor tulpinilor, patologii care sunt acum mult mai greu vindecabile."
Abuzul de medicamente a devenit un fenomen
Dr. Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor: "S-a tot atras atenţia cu abuzul de antibiotice, dar, din păcate, populaţia şi specialiştii nu au luat în considerare."
Mulţi dintre bolnavi se amăgesc şi cred că antibioticele îi pot vindeca în cele mai multe situaţii.
Dr. Dorina Popa, vicepreşedinta colegiului Medicilor de Familie Bihor: "Este vorba mai ales de pacienţii tatraţi cu mai multe boli asociate, pacienţii care de multe ori sunt spitalizaţi şi au încasat mulţi dintre ei infecţii nozocomiale posibile cu germeni plurirezistenţi la antibiotice."
Direcţia de Sanătate Publică din Bihor atenţionează populaţia să se trateze cu antibiotice doar la indicaţia expresă a medicilor.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop