Încă din luna ianuarie medicii de familie au observat o creştere a numărului pacienţilor care prezintă simptome ale virozelor respiratorii. Bolnavii, cei mai mulţi copii, acuză tuse acută, dureri de gât şi nasul înfundat.
"În ultimele două săptămâni cu adevărat au crescut în cabinetul meu, atât la copii, cât şi la adult. Majoritatea se prezintă cu simtome de tip respirator şi mai apreciem că este de natură virală. Am avut câteva cazurişi cu manifestare digestivă, cu vărsătură şi cu durere de burtică, mai ales la copii", spune Adela Pelean, medic de familie.
"În ultima săptămână din luna ianuarie au fost raportate un număr de aproximativ 5200 de cazuri de infecţii acute respiratorii, valoare mai mare decât săptămâna trecută", confirmă dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Pentru că virozele nu o impun, medicii nu prescriu antibiotice. În schimb, recomandă mai ales siropuri.
"În ultimele zile am perceput o creştere a răcelilor. Au venit mai multe reţete cu boli acute mai ales din mediul rural", spune Eugenia Hamza, farmacistă.
Cei care vor să scape fără să fie afectaţi de răceală, pot urma sfaturile nutriţioniştilor.
"Pentru prevenţie este foarte important să avem o alimentaţie 80% alcalină şi 20% acidă. Trebuie să existe o alimentaţie preponderentă bogată în fructe şi legume, iar consumul de proteină animală, in special de carne să fie la un consum minim, maxim de 2, 3 ori pe săptămână", spune Lioara Ciugudean, nutriţionist.
Medicii spun că intrarea copiilor în vacanţă ar putea să stopeze răspândirea virozelor şi să scadă numărul micilor pacienţi.
Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Constantin Gheorghiţă